latinica  ћирилица
10/05/2024 |  10:58 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

Cicović: Srpska i Srbija bliže nego ikad

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da je Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske koji je potpisan na današnji dan prije 24 godine značaj Dejtonskog sporazuma podigao na još veći nivo i omogućio nesmetanu saradnju u svim oblastima.
Mlađen Cicović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Mlađen CicovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Cicović je naglasio da je to uslovilo da Srbija i Republika Srpska danas budu bliže nego ikad.

- Imamo odličnu saradnju, od one na nivou dva predsjednika, pa preko narodnih skupština, vlada, privrednih komora, a istovremeno u oblastima nauke, kulture i umjetnosti - rekao je Cicović.

Cicović je dodao da je intenzivna saradnja naučnih i prosvjetnih institucija, razmjena pozorišnih predstava.

- Sve bolje sarađujemo na polju filma, obrazovanja, sporta i svega što čini život građana - istakao je Cicović.

On je rekao da su pod okriljem Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama uspješno započeti veliki infrastrukturni projekti, a da skoro i nema mjesta u Republici Srpskoj u kome Srbija nije nešto izgradila, pomogla i podstakla razvoj.

- Posebno je značajno to što su Republika Srpska i Srbija, sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem na čelu, na vrijeme prepoznali sva iskušenja i izazove i definisali zajedničku politiku koja je, prije svega, u funkciji očuvanja našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima - rekao je Cicović.

Naglasio je da su datumi, kakav je ovaj, uvijek prilika da se dodatno analizira šta je učinjeno u prethodnom periodu i šta se može uraditi da saradnja Srpske i Srbije bude na još značajnijem nivou.

- Tu posebno mislim na ekonomsku saradnju, gdje ima dosta prostora i vjerujem da ćemo u narednom periodu graditi još snažnije naše zajedničke infrastrukturne projekte, da ćemo zajedno koristiti naše privredne i prirodne resurse, izgraditi Aerodrom u Trebinju i realizovati mnoge druge zajedničke projekte - rekao je Cicović.

On je izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu još snažnije i čvršće raditi na jačanju saradnje, jedinstva i sabornosti.

- Samo takvi možemo se oduprijeti svima onima koji žele da ponište Dejton i unitarizuju BiH - poručio je Cicović.

Cicović je podsjetio da Republika Srpska i Srbija danas zajedno obilježavaju sve značajne datume srpske istorije, zajedno slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Zajedno njegujemo kulturu sjećanja čime pokazujemo koliko smo svjesni važnosti našeg jedinstva i sabornosti i koliko su nam važni oni koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske i Srbije. Na taj način najbolje definišemo našu budućnost i sve ono što treba da radimo zajedno - rekao je Cicović za Srnu.

Tadašnja Skupština SR Јugoslavije  ratifikovala je 10. maja 2001. godine Sporazum o specijalnim paralelnim vezama SRЈ i Republike Srpske.

Potreba za ovim sporazumom nastala je raspadom SFR Јugoslavije, jer su građani Republike Srpske htjeli da ostanu u zajednici sa SR Јugoslavijom.

Ovaj sporazum potpisan je radi razvijanja saradnje između Republike Srpske i Srbije u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanje kriminala.