latinica  ћирилица
09/05/2024 |  19:18 ⇒ 19:22 | Autor: SRNA

Vučić: Evropski put je strateška i stalna pozicija Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti na evropskom putu i da je to njena strateška i stalna pozicija koja se neće mijenjati u skladu sa dnevom politikom.
Aleksandar Vučić  (Foto:TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/RADE PRELIĆ)

Vučić je na svečanom prijemu povodom Dana Evrope istakao da Srbija pripada Evropi i da je to i njena kuća, te da vjeruje da može da doprinese bar u nekim stvarima onome što je dobro za Evropu.

- Nadamo se da ćemo imati više dobrih poruka iz Brisela što se tiče otvaranja novih klastera i napredovanja na evropskom putu, a mi ćemo se potruditi da ispunimo uslove što se tiče vladavine prava, slobode medija. Važno je da nastavimo sa našim reformama i ispunimo uslove - rekao je Vučić na prijemu koji je organizovao šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Vučić je istakao da Srbija želi da se pridruži EU što je prije moguće.

On je naveo da je EU najveći mirovni projekat u istoriji evropskog kontinenta, a za Srbiju jedna od najvažnijih stvari bitna za očuvanje mira, života i budućnosti za njenu djecu.

On zahvalio evorpskim partnerima za ogromnu pomoć koju je Srbija dobila u proteklim decenijama kroz investicije i razne programe pomoći.

Žiofre je rekao da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridruže evorpskom domu gdje pripadaju.

- Evropa je naša kuća koja je otvorena da prigrli nove zemlje. Sada je nova prilika koju i Srbija sa Zapadnim Balkanom treba da iskoristi - istakao je Žiofre, te ukazao i na potrebu sprovođenja reformi.

On je pozvao Srbiju i druge zemlje regiona da se pridurže EU, da zajedno grade evropski dom demokratskih vrijednosti koji će donijeti prosperitet svima.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, premijer Miloš Vučević sa ministrima.

Dan Evrope se obilježava 9. maja od 1950. godine kao dan sjećanja na deklaraciju koju je objavio ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman, a u kojoj je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.