latinica  ћирилица
09/05/2024 |  19:08 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici; Upitna podrška crnogorskoj Vladi (VIDEO)

Premijer Milojko Spajić potvrdio je da će Crna Gora podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici uz dva amandmana. Iz DNP-a su naveli da je ovom odlukom dovedena u pitanje podrška crnogorskoj Vladi i da se ne može prihvatiti sramno etiketiranje srpskog naroda. Predsjednik Parlamenta Crne Gore Andrija Mandić, najavio novu inicijatvu koju će iznijeti pred crnogorske poslanike, a to je rezolucija o Јasenovcu.
Skupština Crne Gore (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Skupština Crne Gore (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC)

Pitanje da li će Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija podržati rezoluciju UN koju su inicirale Njemačka i Ruanda, Molojku Spajiću postavio je Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Spajić je rekao je da će dati podršku rezoluciju, ali i sve ostale koje se odnose na prostor bivše Јugoslavije. Podsjetio je poslanike da je Crna Gora predložila dva amandmana, kojim se, kako kaže, sprečava žigosanje jednog cjelokupnog naroda.

- Treba čitav region smiriti, treba čitav region da prihvati ovu rezoluciju i sve druge rezolucije koje se najavljuju, vidimo da će i Јasenovac biti u proceduri, neka se podrži i Јasenovac - navodi Spajić.

A da će rezolucija o Јasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine potvrdio je njen predsjednik Andrija Mandić. Najavio je da će koalicija "Za budućnost Crne Gore" predložiti rezoluciju koju, kaže očekuje da jednoglasno prihvate i pozicija i opozicija.

- Očekujemo da ćemo imati stopostotnu podršku vlasti i opozicije za jednu takvu inicijativu, jer mislimo da u ovom određivanju da jedan takav zločin, kakav se dogodio u Јasenovcu, takođe onda treba da osudi ovaj Parlament - dodaje Mandić.

Zbog Spajićevog izlaganja i potvrde o podršci rezoluciji o Srebrenici iz Demokratske narodne partije saopštili su da je grubo narušen koalicioni sporazum i da je ovim potezom dovedena u pitanje podrška crnogosrkoj Vladi.

Iz Koalicije "Za budućnost Crne Gore" naglašavaju da je Vlada ovim činom ozbiljno poremetila odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom, svrstavajući se u tabor onih koji podržavaju teze i zlokobni naum o žigosanju srpskog naroda kao genocinog.