latinica  ћирилица
09/05/2024 |  11:59 | Autor: SRNA

Košarac: Helezovi istupi opravdavaju sumnje o ilegalnoj proizvodnji naoružanja u dijelu FBiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da javni istupi ministra odbrane Zukana Heleza u vezi sa proizvodnjom i prometovanjem dronova samoubica opravdavaju sumnje o ilegalnoj proizvodnji naoružanja u dijelu FBiH.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Ako se ispostave tačnim javno izrečene tvrdnje ministra Heleza da su određene kompanije iz BiH proizvele i izvezle dronove samoubice, te ih testirale na jednoj lokaciji u BiH i na nekoliko lokacija izvan zemlje, to znači da su pozitivni zakonski propisi prekršeni, da je naoružanje proizvedeno ilegalno i da neko mora snositi odgovornost za to - izjavio je Košarac za Srnu.

On je pojasnio da se proizvodnjom naoružanja i vojne opreme mogu baviti isključivo pravni subjekti koji imaju dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za proizvodnju takve vrste naoružanja i vojne opreme.

Košarac je naglasio da se proizvodnja, prema zakonu, može zasnivati na ugovorima sa međunarodnim kompanijama i potrebama Oružanih snaga BiH.

- Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa do danas nije prijavljen nijedan ugovor za proizvodnju dronova samoubica, niti smo dobili bilo kakav zahtjev za izvoz takvih dronova, kao ni za uvoz komponenti potrebnih za proizvodnju dronova samoubica. Posljedično tome, nismo dali saglasnost za početak proizvodnje dronova samoubica, tako ni za njihov izvoz ili uvoz komponenti od kojih se prave - rekao je Košarac.

Dakle, ukazao je on, bez potrebnih dozvola Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa proizvodnja i prometovanje dronova samoubica je ilegalna, a Krivični zakon BiH propisuje oštre kazne za nedozvoljenu proizvodnju i prometovanje naoružanja i vojne opreme.

Nadalje, istakao je Košarac, Zakon o krivičnom postpuku BiH obavezuje službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u BiH da prijave krivična djela o kojima su obaviještena ili o kojima imaju saznanja na bilo koji način.

- To konkretno znači da je ministar Helez dužan da prijavi ilegalnu proizvodnju i prometovanje naoružanja i vojne opreme. Napominjem da je Krivični zakon BiH propisuje kazne za sva lica koja tako ne postupe. Helezove tvrdnje da se u dijelu FBiH proizvode dronovi samoubice, a da za to ne postoji saglasnost nadležnih institucija, nanose ozbiljnu štetu kompanijama namjenske industrije. To je poruka da se u dijelu FBiH naoružanje proizvodi ilegalno i bez bilo kakve kontrole, čime se grubo krše međunarodni standardi - istakao je ministar Košarac.

On je pozvao nadležne institucije, prvenstveno Sipu i Tužilaštvo BiH, da ispitaju navode ministra Heleza o proizvodnji dronova samoubica i njihovom testiranju na lokacijama unutar i izvan BiH.

- Ukoliko nadležne institucije utvrde da je došlo do nelegalne proizvodnje i prometa dronova samoubica, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuće procedure sankcionisanja pravnih lica koja su ilegalno postupila. Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme propisane su novčane kazne i mogućnost zabrane rada kompanijama koje se bave nelegalnom proizvodnjom - popručio je Košarac.