latinica  ћирилица
08/05/2024 |  21:40 ⇒ 21:43 | Autor: TANЈUG

Putin najavio produbljivanje integracione saradnje u okviru EAEU

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je danas da su lideri Evroazijske ekonomske unije (EAEU) donijeli odluku da prodube integracionu saradnju, napominjući da je ta organizacija pokazala svoju efikasnost u, kako je naveo, suočavanju sa sankcijama i demontažom osnovnih temelja međunarodne trgovine.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

Putin je napomenuo da EAEU posebnu pažnju posvećuje pitanjima bezbjednosti hrane, što je, kako je dodao, doprinijelo razvoju nezavisnog snabdijevanja domaćeg tržišta hranom i poljoprivrednim proizvodima.

- Obim međusobnog transporta robe raste dobrim tempom, čemu je vidno doprinijelo dodatno uređenje i povećanje kapaciteta graničnih prelaza između naših država - istakao je ruski lider na desetom sastanku Evroazijske ekonomske unije koji je otvoren danas u Moskvi, prenosi Izvestija.

Prema njegovim riječima, zemlje članice EAEU učinile su mnogo na unapređenju industrijske saradnje, supstitucije uvoza, kao i tehnološkog suvereniteta.

Putin je dodao da mnoge zemlje pokazuju interesovanje za veze sa EAEU, napominjući da ta ekonomska unija donosi stvarne koristi svakoj zemlji članici.

- Evroazijska unija danas je efikasna i dinamična integraciona struktura, čije aktivnosti doprinose rastu trgovinske i investicione razmene, intenziviranju poslovnih kontakata, širenju kooperativnih veza, što na kraju donosi stvarne koristi svakoj od zemalja učesnica - rekao je on.

Kako je dodao, interakcija u okviru EAEU pomaže da se obezbijedi stabilan i održiv ekonomski razvoj kako zemalja učesnica, tako i regiona u cjelini.

Putin je napomenuo da je za deset godina ukupan BDP zemalja članica EAEU porastao sa 1,6 na 2,5 triliona dolara, trgovinski promet sa trećim zemljama sa 579 milijardi dolara na 923 milijarde dolara, a obim međusobne trgovine sa 45 milijardi dolara na 89 milijardi dolara.

Na sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog savjeta u užem formatu učestvovali su šefovi država evroazijske "petorke", među kojima su Putin, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Kirgistana Sadir Јaparov i premijer Јermenije Nikol Pašinjan.

EAEU je međunarodna organizacija za regionalnu ekonomsku integraciju sa međunarodnim pravnim subjektivitetom. Uključuje Rusiju, Belorusiju, Јermeniju, Kazahstan i Kirgistan.

Јedna od glavnih prednosti organizacije je zajedničko tržište rada.