latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:23 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Svečano u kasarni "Bilećki borci" (VIDEO)

Dan osnivanja Vojske Republike Srpske jedan je od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji, istaknuto je na svečanosti koja je povodom predstojećeg Dana Vojske Republike Srpske održana u kasarni "Bilećki borci" u Bileći.
Bileća obilježavanje - Foto: RTRS
Bileća obilježavanjeFoto: RTRS

Uz 32. godišnjicu osnovanja Vojske Republike Srpske obilježeno je i 19 godina od osnivanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Taj 12. maj 1992. kada je osnovana Vojska Republike Srpske dan je kada je srpski narod zaboravio podjele, ujedinio se kako bi sačuvao i sebe i svoja ognjišta.

- Vojska Srpske je sačuvala ognjišta, sačuvala narod, sačuvala slobodu, ta sloboda je skupo plačćena, samo iz hercegovačkog korpusa palo je 2.217 boraca - rekao je pukovnik Vladimir Vujović, komandant Drugog pješadijskog bataljona Trećeg pješadisjog Republika Srpska puka.

Imena svih palih pripadnika Vojske Republike Srpske iz bilećkog kraja upisana su u spomen hramu Svetog Vasilija Ostroškog, gdje je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop Dimitrije, a služen je i parastos za poginule borce.

- To su najveći stvaroci i Republike Srpske, i da njima parsatosom i molitvom odamo počast - naveo je Željko Ivković, predjednik Opštinske boračke organizacije Bileća

Povodom ovog važnog datuma organizovan je i dan otvorenih vrata u bilećkoj kasarni, te akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Uz predstavnike boračkih i drugih udruženja koja njeguju sjećanje na Odbrambeno-otadžbinski rat, sveačnosti u Bileći prisustvovali su i predtavnici susjednih opština i drugi gosti.