latinica  ћирилица
08/05/2024 |  08:05 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Savić: Posjeta Sija u ovom trenutku od izuzetnog značaja za Srbiju (VIDEO)

Drugi je dan posjete kineskog Predsjednika Si Đipinga Beogradu. Susreti sa brojnom kineskom delegacijom proteći će i u ekonomskim temama, a ekonomski analitičar i profesora ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljubodrag Savić, gostujući u našem Јutarnjem programu, naglasio je da je posjeta jednog takvog svjetskog državnika Srbiji dragocjena.
Ljubodrag Savić - Foto: RTRS
Ljubodrag SavićFoto: RTRS

- Kada u najavi imamo rezoluciju o Srebrenici i prijem tzv Kosova u Savjet Evrope, možda i u ovom delikatnom trenutku, sama posjeta je važnija od ekonomskih odnosa, ali svakako njih ne treba zanemariti jer je Kina svjetski gigant na ekonomskom tržištu - naglasio je Savić.

Savić ističe da je kinesko tržište ogromno, ali da to nije više Kina iz 80-ih godina prošlog vijeka.

- Da li ćemo sve mogućnosti iskoristiti, najviše zavisi od nas - naveo je Savić.

Kada se završi sukob u Ukrajini, potom Gaza, izbori u SAD, ali i druge krize na planeti, najveća žrtva svega biće EU.

- Evropa je svašta obećavala i ne mogu reći da Srbija nije dosta toga dobila. Međutim, Srbija ima "ugodnu" poziciju između EU i Azije, tj. Kine, i to treba iskoristiti. Јedna Njemačka gubi korak za Kinom i raduje sa svakoj saradnji s njom. Danas živimo u multipolarnom svijetu, gdje najbolje prolaze one zemlje koje imaju najeftiniju radnu snagu, i najbolje cijene proizvoda, a to Kina nudi u velikim količinama - poručio je Savić.