latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:56 ⇒ 08/05/2024 | 10:52 | Autor: TANЈUG

Mali: Srbija važna Kini kao dominantno tržište Zapadnog Balkana (FOTO)

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija važna za Kinu kao dominantna ekonomija Zapadnog Balkana i da će se tokom posjete predsjednika Kine Si Đinpinga Beogradu najviše razgovarati o visokotehnološkim investicijama Kine u Srbiju.
Kineski ministri u Beogradu (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Kineski ministri u Beogradu (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

- Nije u pitanju broj ljudi. Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu i ako iko želi da ima bilo kakav uticaj u ovom dijelu Evrope, mora da ima saradnju sa našom Srbijom. Kina je tako odlučila - rekao je Mali za RTS.

On je istakao da je Srbija, od početka inicijative "Јedan pojas, jedan put" koju zastupa Narodna Republika Kina, bila dio toga kao partner.

Kineski ministri u Beogradu (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Takođe, istakao je, Srbija se odnosi prema kineskim partnerima tako da se oni osjećaju kao kod kuće.

- Oni su ovdje u prijateljskoj zemlji. Srbija nema vizni režim sa Narodnom Republikom Kinom. Dakle, mi smo potpuno otvoreni njihovim investicijama. A imajte u vidu, kada pogledate zapadne zemlje, s jedne strane, hoće i bore se za svaku kinesku investiciju, s druge strane, pojavljuju se i barijere kineskim investicijama i investitorima. I vidjeli smo kvote za čelik. U Srbiji to nemate - poručio je Mali.

      View this post on Instagram

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Kako je istakao, u trenutnim geopolitičkim odnosima u svijetu mnogo je važno da imate prijatelje i ti prijatelji se, kako je rekao, ne mjere veličinom tržišta.

- Јeste Srbija mala u odnosu na kinesko tržište, ali još jedan put, u ovom dijelu Evrope, na Zapadnom Balkanu, mi smo dominantni, a naša perspektiva rasta je velika jer rastemo brže nego što je evropski prosjek - naglasio je Mali.

On je podsjetio da je Srbija, u vrijeme kada ju je predsjednik Si prvi put posjetio 2016. godine, bila u periodu fiskalne konsolidacije nakon veoma teškog perioda koji je prošla, i da je imala dva velika problema koje su predstavili Đinpingu, a to su bili Železara Smederevo i RTB Bor.

- Molba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema predsjedniku Siju je bila da dovede investitore iz Kine, ako mogu da ta dva velika giganta podignu na noge. I evo, samo osam godina kasnije od njih vi imate prvog, drugog i trećeg najvećeg izvoznika iz Srbije - rekao je Mali.

On je naglasio da se i ekonomska politika Srbije promijenila.

- Kada je svaki četvrti građanin bio nezaposlen 2012. godine, mi smo insistirali da privučemo radno intenzivnije investicije kako bi zaposlili što više ljudi. Kako je stopa nezaposlenosti 9,1 odsto, na istorijskom minimumu, kako plate rastu, polako privlačimo kapitalno intenzivne investicije - visoku tehnologiju, inovacije, vještačku inteligenciju - naveo je Mali.

Kako je rekao, najviše će se razgovarati upravo o takvim investicijama tokom Sijeve posjete Srbiji.

"Potpisujemo više od 29 sporazuma sa Kinom, biće i velika investicija"

Mali je dodao da će tokom posjete kineskog predsjednika biti potpisano više od 29 sporazuma o saradnji i najavio veliku investiciju jednoj veoma perpsekivnoj oblasti o kojoj će biti više reči tokom sutrašnjeg dana.

Mali je za RTS rekao da je razgovor sa Si Đinpingom prilika da se sumira sve što je urađeno u prethodnom periodu.

Podsjetio je da je i sam Si u autorskom tekstu u "Politici" pisao o uspješnoj saradnji Kine i Srbije, koja uključuje Železaru Smederevo, brzu prugu koja će povezati Beograd i Budimpeštu, ali i druge kineske investicije i fabrike u Srbiji.

- To je rezultat naše saradnje sa Kinom i njihove politike da se ne miješaju u unutrašnje političke stvari, već rade na projektima koji doprinose građanima Srbije - naglasio je Mali.

Mali je istakao da kineske fabrike zapošljavaju građane Srbije, redovno isplaćuju plate, poreze i doprinose i doprinose izvozu.

Dodao je da je izvoz Srbije prošle godine bio veći od 40 milijardi evra i da je veliki broj kineskih investicija usmjeren upravo na izvoz.

- To je win-win situacija - rekao je Mali.

Rast izvoza, pad nezaposlenih, punjenje budžeta Mali je označio kao priliku za nove investicije i dalje podizanje plata, penzija.

Istakao je da je Srbija opredijeljena za dalje privlačenje investicija, ali i da utiče na razvoj vještačke inteligencije i inovativnih djelatnosti, najavljujući veliki broj sporazuma koji će biti potpisani tokom sutrašnjeg dana.

- Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsjednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprinijeti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i vjerovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku - naglasio je Mali.

Dodao je da će prvi dio Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zaživjeti 1. jula.