latinica  ћирилица
07/05/2024 |  15:33 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

U akciji "Bulevar" SIPA uhapsila 10 lica; Blokirana veća količina novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativnoj akciji "Bulevar", na području Srednjobosanskog kantona realizovali su pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija, te uhapsili 10 lica, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjenog krivičnog djela pranje novca.

U ovoj akciji, kako je saopšteno iz SIPA, preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, te će putem svih banaka u BiH i ostalih obveznika biti provjereno stanje po računima ovih lica, kao i da li imaju sefove u bankama.

- U operativnoj akciji “Bulevar“ do sada je blokirano oko 618.025 KM i 35.513 evra. Takođe, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela - saopšteno je iz SIPA.

Policijski službenici SIPA su tokom rada po predmetu odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost, dodaje se u saopštenju.

Pretresi se realizuju u saradnja sa Poreskom upravom FBiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.