latinica  ћирилица
06/05/2024 |  12:05 ⇒ 15:15 | Autor: sputniknews.com

Ruska obavještajna služba: SAD traže zamjenu Zelenskom

Sjedinjene Američke Države intenzivirale su napore da pronađu alternativu Volodimiru Zelenskom, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.
Volodimir Zelenski (FOTO: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL) -
Volodimir Zelenski (FOTO: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL)

- Amerikanci su pojačali napore da pronađu alternativu aktuelnom ukrajinskom predsjedniku. Uspostavljeni su odgovarajući kontakti sa liderom partije Evropska solidarnost – (Petrom) Porošenkom i gradonačelnikom Kijeva (Vitalijem) Kličkom. Tajni rad se obavlja sa šefom kabineta predsjednika Ukrajine (Andrejem) Јermakom, bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine (Valerijem) Zalužnim i bivšim predsjednikom Vrhovne rade (Dmitrom) Razumkovim. Pretpostavlja se da ove ličnosti mogu biti tražene u slučaju naglog pogoršanja situacije na frontu i potrebe za hitnom promjenom vođe - navodi se u saopštenju.

Služba ocjenjuje da će tada biti moguće da se svi neuspjesi pripišu Zelenskom i izabere jedan od njih.

- Glavna stvar je spriječiti kritičan rast razočaranja Ukrajinaca zbog neuspjeha prozapadne politike. Američka administracija, zapravo, čak i ne pokušava da sakrije činjenicu da im je, generalno, svejedno ko će tačno voditi Ukrajinu. Glavno je da je u stanju da nastavi oružani sukob sa Rusijom. "Rat do posljednjeg Ukrajinca" ne smije da se zaustavi - ističe ruska obavještajna služba.

Spoljna obavještajna služba smatra da su na Zapadu krajnje zabrinuti zbog javnog raspoloženja u Ukrajini. Kako se navodi, u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji konstatovali su da raste nezadovoljstvo ukrajinskih građana i zbog beskonačnog odugovlačenja sukoba sa Rusijom.

- Nepovjerenje u državne institucije raste i brzo se širi apatija. U redovima Oružanih snaga Ukrajine raste broj slučajeva dezerterstva i dobrovoljne predaje - ističe se u saopštenju.

U Službi smatraju da Zelenski očigledno počinje da gubi borbu za umove i srca ukrajinskog naroda, njegov legitimitet je potpuno izgubljen nakon 20. maja, nakon isteka petogodišnjeg mandata na mjestu predsjednika.

- Amerikanci i Evropljani bi željeli da Zelenski za sada ostane na svojoj funkciji, jer je povezan sa ratnim šemama finansiranja koje donose ogromnu zaradu i predstavnicima kijevskog režima i zapadnim proizvođačima oružja - ističe se u saopštenju.

Obaveštajna služba je ocijenila da u ovoj situaciji Vašington i njegovi saveznici "za sada ubjeđuju protivnike Zelenskog u Ukrajini da pokažu uzdržanost".