latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:13 ⇒ 11:14 | Autor: TANЈUG

Đinping: Kina će raditi sa Francuskom na jačaju koordinacije u očuvanju mira

Lider Narodne Republike Kine Si Đinping istakao je da je u posjetu Francuskoj stigao sa tri poruke i naglasio da će Kina raditi sa Francuskom i drugim zemljama na jačanju koordinacije radi očuvanja mira i stabilnosti u svijetu i budućnosti kinesko - francuskih odnosa.
Si Đinping (FOTO: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Si Đinping (FOTO: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES)

- Istorija je najbolji učitelj. Današnji svijet, daleko od toga da je miran, ponovo se suočava sa višestrukim rizicima. Sa Francuskom, namjeravamo da podržavamo duh koji upravlja uspostavljanjem naših diplomatskih odnosa kako bismo stalno unaprijedili kinesko-francusko sveobuhvatno strateško partnerstvo i dali novi doprinos jačanju saradnje u svijetu - naveo je Si u autorskom tekstu za Figaro na početku posjete Francuskoj.

On je naveo da Kina razumije posljedice ukrajinske krize na narod Evrope, napominjući da Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu, niti je strana ili učesnik u sukobu.

Prema njegovim riječima, Kina je uvijek imala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rješenja i pozivala na poštovanje ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja i uzimajući u obzir legitimne bezbjednosne brige različitih strana, i insistirala na imperativu da se ne koristi nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat.

- Što duže kriza traje, Evropa i svijet više pate. Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i namjeravamo da radimo sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rješavanje krize - istakao je predsjednik Kine.

On je naveo da zabrinutost izaziva i palestinsko-izraelski sukob i da je rješenje stvaranje nezavisne palestinske države.

- Kao što je istorija u više navrata pokazala, stalne nestabilnosti se suštinski objašnjavaju nedostatkom efektivne implementacije rezolucija Ujedinjenih nacija... i devijacijom bliskoistočnog mirovnog procesa. Kina i Francuska dijele širok konsenzus o palestinsko-izraelskom pitanju. Moramo ojačati našu saradnju kako bismo doprinijeli povratku mira na Bliski istok - upozorio je predsjednik Kine.

Podsjetio je da od osnivanja prije više od 70 godina, Nova Kina nikada nije započela rat niti zauzela ni jedan centimetar stranog zemljišta i jedina je zemlja na svijetu koja je svoju posvećenost mirnom razvoju unijela u svoj Ustav i da je jedina velika nuklearna sila koja se obavezala da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

U autorskom tekstu Si je istakao da se Kina pridržava pet principa miroljubive koegzistencije: međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, međusobnog nemiješanja u unutrašnje stvari, jednakosti i uzajamne koristi i mirne koegzistencije.

Dodao je da za Kineze, Francuska ima jedinstven šarm.

- To je rodno mjesto mnogih velikih filozofa, pisaca i umjetnika koji su inspirisali čovječanstvo. Prije više od 150 godina, Francuzi su učestvovali u razvoju brodogradnje u Fudžijanu i osnivanju Fudžijanske pomorske škole. Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je primila stipendiste kineske vlade prije nego što je na svom tlu, prije jednog vijeka, primila mlade kineske studente, od kojih su neki dali izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Nove Kine - napisao je kineski lider i dodao da je Francuska prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa Novom Kinom na nivou ambasadora.

Tekst za francuski list, Si je završio citirajući kineskog filozofa Konfučija "Mudri neguju harmoniju u različitostima i stoje na zlatnoj sredini ne naginjući se ni na jednu ni na drugu stranu" i francuskog književnika Romena Rolana "Ne morate više da razmišljate svojom glavom, dozvolite sebi da budete vođeni...", ocjenjujući da su Francuska i Kina na novoj istorijskoj raskrsnici i novoj polaznoj tački.

- Na nama je da radimo zajedno kako bi kinesko-francuski odnosi postigli veći uspjeh u korist naše dvije zemlje i cijelog svijeta - zaključio je predsjednik Kine.

Si će se danas u okviru državne posete Francuskoj sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, kao i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je juče doputovao u Pariz, a iz Pekinga je ranije najavljeno da će tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posjetiti i Srbiju i Mađarsku.

Ovo je prva posjeta lidera Kine Evropi u posljednjih pet godina.