latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:01 | Autor: SRNA

Volodin: Na pomolu nova migrantska kriza u Evropi

Spekulacije u EU o vraćanju vojno sposobnih Ukrajinaca kući će izazvati nerede i možda dovesti do nove migrantske krize u Evropi, upozorio je predsjedavajući ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.
Vječeslav Volodin (FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Vječeslav Volodin (FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Kampanja za mobilizaciju Ukrajinaca koji se kriju u zemljama EU je propala. Pitanje ukrajinskih izbjeglica postaje sve opasnije za Evropu, jer prijeti da eskalira u još jednu migracionu krizu - napisao je on na Telegramu.

Volodin je istakao da se upravo zbog toga rukovodstvo EU našlo u situaciji da je bolje "da ne rade ništa".

- Svaka odluka po tom pitanju nosi negativne posljedice - naveo je Volodin.

Prema njegovim riječima, zemlje EU žele da se "oslobode" izbjeglica jer je podrška njima uzela danak ekonomiji, prenio je TASS.

- U međuvremenu, broj ukrajinskih izbjeglica u evropskim zemljama trenutno iznosi oko 4,3 miliona i pokušaj njihovog deportovanja može dovesti do još većih problema za ove države - naglasio je Volodin.

On smatra da Vašingtonu i Briselu, iako su odlučni da se bore do posljednjeg Ukrajinca, ponestaje načina da dovedu ljude na front.

- Ogromne gubitke je nemoguće sakriti. Oružane snage kijevskog režima su demoralisane. Zato građani Ukrajine nemaju želju da se vrate kući iz EU i postanu "topovsko meso" - dodao je Volodin.