latinica  ћирилица
05/05/2024 |  18:17 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Najveći hrišćanski praznik proslavljen širom Srbije i u srpskim sredinama na Kosmetu (VIDEO)

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavljen je u hramovima širom Srbije. Ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu služio je patrijarh srpski Porfirije. Vaskrs je proslavljen i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.
Liturgija u Beogradu (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Liturgija u Beogradu (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je vjernicima Vaskrs, poručivši da ovaj praznik treba da bude ispunjen radošću, ljubavlju i međusobnim razumjevanjem.

- Mi verujemo u Isusa Hrista, sina Božijeg, koji je vaskrsao iz mrtvih. Ne zato što samo verujemo, nego i čeznemo i imamo potrebu da životom. Da zauvek budemo jedni sa drugima - istakao je patrijarj srpski Porfirije.

Pored Beograđana, liturgijama u hramu Svetog Save prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika iz Republike Srpske, Bugarske, Makedonije.

Pravoslavnim vjernicima Vaskrs je čestitao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U objavljenoj video poruci rekao je da je od Srba iz Orahovca sa Kosmeta dobio korpu sa ofarbanim jajima.

- Hoću da im se zahvalim i kažem da ih mnogo volimo i da je Srbija uvijek uz njih, onoliko koliko oni vole Srbiju, a to je beskrajno - istakao je Vučić.

Vaskrs je proslavljen i u svetinjama na Kosmetu. Episkop Teodosije, koji je služio liturgiju u Gračanici, poručio je da nas vjera mora voditi putem čovekoljublja i suživota. Okupljeni vjernici poželjeli su mir i blagostanje.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da na Vaskrs bude sa narodom na Kosovu i Metohiji. U Gračanici je boravio njegov zamjenik Borislav Tajić koji je poručio da je Srbija uvijek bila i biće uz svoj narod na Kosmetu.