latinica  ћирилица
05/05/2024 |  09:28 | Autor: TANЈUG

Vladika Teodosije služio vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica

Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom služio je ponoćnu Vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica u prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika lokalne samouprave i kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Manastir Gračanica (foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA) -
Manastir Gračanica (foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA)

Za najveći hrišćanski praznik iz porte manastira u Gračanici vjernici su poželjeli mir i blagostanje.

- Da živimo u miru i zajedno, na našim prostorima gde i jesmo. Da da Gospod mira i blagostanja i da živimo u slozi - rekao je Miodrag Živić za Tanjug.

Kako kaže Dušan Borisavljević, za Srbe koji žive na KiM "simbolika je veoma bitna".

- Da bi bili spaseni, moramo da stradamo. Mi ovde stradamo godinama i čekamo da budemo spašeni. Da živimo u ljubavi i blagostanju ovde sa svojim porodicama još najmanje 500 godina -  rekao je Borisavljević.

Јedan od vjernika poželio je da praznik proslavimo sa svojim porodicama i prijateljima, i da "širimo ljubav a ne rat, ni ovdje, ni bilo gdje u svijetu".

Ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u Gračanici prisustvovao je i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić koji je poručio da je Srbija uvijek bila i uvijek će biti uz svoj narod na prostoru KiM i da će učiniti sve da tako i ostane.

- Učinićemo sve kroz institucije države Srbije, sa svakog radnog mjesta, ma gdje bili, ali i iz poštovanja sebe i svog identiteta da tako bude i ostane. To se ničim ne smije zabraniti, pogotovo direktoru Kancelarije Petru Petkoviću, ni nikome drugom, pogotovo kada je razlog našeg prisustva ovdje, da se bude tamo gdje pripadamo, kraj svog naroda na KiM - rekao je Tajić.

Tajić je dodao da u teškim vremenima kada mnoštvo i moć jakih diktiraju svoja pravila, plaćamo skupu cijenu našeg opstanka.

- Ovdje gdje nas naša vjera vodi na čelima ljubavi, bratoljublja i čovjekoljublja, mira i suživota pružimo ruke upućene svima koji na tim osnovama žele saradnju i dogovor među ljudima i narodom - dodao je Tajić.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da na Vaskrs bude sa narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.