latinica  ћирилица
04/05/2024 |  13:03 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Obilježena godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni (FOTO/VIDEO)

Komemorativnim skupom obilježeno je godinu dana od masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni, selima kod Mladenovca i Smedereva gdje je na današnji dan Uroš Blažić ubio devetoro i ranio 12 mladih ljudi.
Godišnjica Ribnikar (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Godišnjica Ribnikar (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Članovi porodica, koji su došli u majicama sa likovima njihove stradale djece, prijatelji i građani okupili su se u spomen-području "Ravni Gaj" u Malom Orašju.

Komemorativni skup je počeo zvukom sirena za uzbunu, a potom su prisutni minutom ćutanja odali počast ubijenim mladim ljudima.

Uz roditelje poginulih, skupu su prisustvovali i rođaci, prijatelji, mještani i roditelji stradalih đaka iz beogradske škole "Vladislav Ribnikar".

U okviru komemorativnog programa prikazan je i polučasovni dokumentarni film "Nebeska družina" posvećen žrtvama, prenijeli su beogradski mediji.

Prethodno su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik ubijenima u Malom Orašju, a potom i u Duboni, a to su učinili i roditelji djece ubijene u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj tokom dana biće odigrana prijateljska utakmica omladinskih selekcija Crvene zvezde i Partizana, potom memorijalni turnir humanitarnog karaktera, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka povrijeđenih.

Regulatorno tijelo za elektronske medije /REM/ pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program na jedan minut, u 22.32 časova sa tekstom "3. i 4. maj 2023. Pamtimo".

Godišnjica Ribnikar (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Na današnji dan prije godinu dana, nešto poslije 22.30 minuta, samo dan poslije zločina u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", u Malom Orašju su ubijeni Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović, Nikola Milić.

Nekoliko minuta kasnije u susjednom selu Duboni ubijeni su Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović. Teško ranjeni Petar Mitrović iz Malog Orašja preminuo je 50 dana kasnije u bolnici.

Dvije žrtve bile su maloljetne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili.

U jutarnjim časovima 5. maja, u Grošnici kod Kragujevca uhapšen je osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić, koji je u trenutku zločina imao nepunu 21 godinu.

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac čiji su inicijali R.B, ujak G.G. i brat od ujaka B.G.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maja u Višem sudu u Smederevu.