latinica  ћирилица
02/05/2024 |  16:41 ⇒ 22:35 | Autor: TANЈUG

Kovačević: Sramna rezolucija o Srebrenici protiv interesa BiH

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Palamentarne skupštne BiH Radovan Kovačević naglasio je danas da "sramna rezolucija o Srebrenici", ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UM, neće imati apsoluto nikakvu težinu i značaj u Bosni i Hercegovini i da je niko i neće prihvatiti, između ostalog zato što su tim predlogom prekršeni poslovnik u radu Predsjedništva BiH, Ustav procedure i zakoni.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Rezolucija o Srebrenici u Bosni i Hercegovini nema apsolutno nikakvu težinu, nema apsolutno nikakav značaj, niko je neće poštovati u BiH, nijedna institucija neće ni na koji način prihvatiti niti prepoznati takvu rezoluciju, jer ona nije dobila odobrenje zvaničnih organa BiH - naglasio je Kovačević za Tanjug i podsetio da je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije jer je bez saglasnosti i obaveznog ovlašćenja Predsjedništva poslao pripremni tekst i podnio Rezoluciju.

Kovačević je naglasio da ne treba biti slijep i dodao da su svi svjesni da se trenutno rezolucija "gura iz jednog dijela međunarodne zajednice", kao i da se "prihvata i podupire sve što je na štetu srpskog naroda, na štetu Srbije i na štetu Republike Srpske".

- Mi smo toga i te kako svjesni, borimo se svim silama protiv toga, radimo zajedno sa Srbijom na međunarodnom planu, a u BiH nemate baš mnogo mogućnosti da uradite tako nešto u onom trenutku kada neko prekrši i Ustav i sve te procedure - kazao je Kovačević.

Upitao je kakva bi to bila poruka da Generalna skupština UN usvoji rezolucijiu, a da u zemlji na koju se odnosi nikako ni na koji način ne može biti prihvaćena.

- Zamislite kakva je to poruka, da se u UN, dakle, najvišem organu međunarodnog prava, najvišoj, najznačajnjoj međunarodnoj organizaciji usvoji rezolucija o jednoj zemlji, a da u toj zemlji takva rezolucija ne može ni na koji način da bude prepoznata, prihvaćena, niti primjenjivana. Ona sasvim sigurno neće biti primjenjivana u BiH, jer je ona protiv interesa BiH, protiv interesa onoga što dogovaraju tri konstitutivna naroda kao nosioci suvereniteta u BiH - rekao je Kovačević.

Rezolucijom je kako kaže, prekršen Ustav BiH, prekršen je poslovnik u radu Predsjedništva BiH, tako da se slobodno može reći da su prekršeni i zakoni BiH i da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo, te dodao da se nada da će biti još krivičnih prijava protiv njega osim one koju je podnijela Cvijanović.

Kovačević je podsjetio na ocjenu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i iz izvještaja Vlade Srpske da je rezolucija o Srberenici "jedna tempirana bomba, jedan kineski zid", koji će umjesto da približi konstitutivne narode, dovesti do toga da se oni u potpunosti udalje i stvoriti sitauciju u kojoj neće biti moguće funkcionisanje BiH.

Podsjetio je da je jedini organ BiH koji je zadužen za kreiranje spoljne politike Predsjedništvo i da se odluke donose tako što moraju da je potvrde sva tri člana predsjedništva - dva iz Federacije, hrvatski i bošnjački član, i jedan iz Republike Srpske.
- Da je neko od ta tri člana preglasan npr. Željka Cvijanović ona kao član predsjedništva iz Republike Srpske ima pravo da uloži takozvani veto, odnosno zaštitu vitalnog interesa Srpske, i u tom slučaju konačnu odluku o svakom pitanju iz oblasti spoljne politike donosi NSRS - kazao je on.

Kako navodi, s obzirom na to da su i predstavnici, bošnjačke politike, kao i njihovi strani mentori, na prvom mjestu iz Ambasade SAD u Sarajevu, bili svjesni da takva rezolucija ne bi mogla da prođe, jer za nju ne postoji saglasnost unutar BiH i da predstavnici Republike Srpske nikada ne bi to dozvolili, morali su sve da zaobiđu i preskoče. Naglasio je da sve što su radili, pored ostalih, Lagumdžija i ministar Elmedin Konaković bilo isključivo politika jednog od tri konstitutivna naroda u BiH i polovine Federacije.

- Prekršen je Ustav, poslovnik u radu Predsjedništva BiH, tako slobodno možemo reći da su prekršeni i zakoni BiH i da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo - kazao je on i izrazio uvjerenje da će Lagumdžija sigurno odgovarati zbog toga što je bez saglasnosti jedinog organa za kreiranje odluka u oblasti spoljne politike,  predsjedništva BiH djelovao po tom pitanju sa jednom jedinom namjerom, da nanese štetu Srpskoj, Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu - rekao je Kovačević.

Kovačević je nagalsio da mora da bude svima jasno da su Srbi narod nad kojim jeste počinjen genocid, a da pripadnici srpskog naroda nikada nisu počinili genocid.

- Moramo isto tako da kažemo da se u Srebrenici desio strašan zločin, a da su dva predsjednika Srbije i dva predsjednika Republike Srpske bila u Potočarima, položili vijence i odali iskrenu poštu i iskrenu počast za sve žrtve zločina u Srebrenici - rekao je Kovačević.

Na pitanje koji su sad instrumenti na raspolaganju Srpskoj kroz zajedničke institucije u BiH kada se krše procedure i koliko može da postoji volja institucija da se stvar riješi, ističe da je sve tako jer neko trenutno dozvoljava predstavnicima BiH čine sve što čine. Prema njegovim riječima, sve što se radi, radi se da se konstitutivni narodi ne približavaju, rezolcuija bi ih podijelila u potpunosti i dovela BiH u situaciju da neće biti moguće bilo kakvo njeno normalno funkcionisanje.

- Moramo da primjetimo kao realnost i sve što se radi protiv Srba u cijelom regionu, to što radi Aljbin Kurti, sve što rade u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, gdje jedna strana čak kaže da neće podržati HDZ ako Srbi budu u Vladi - podsjetio je on.

Naglasio je da su u Srpskoj radili sve da do toga ne dođe, da su bili glavni pokretači ubrzanog napretka BiH ka EU, da su dali dopinos kako bi EU otovrila pregovore sa BiH.

- To je bilo ono što smo smatrali da je najbitnije, jer smatramo da što smo bliže EU, da smo dalje od tih stranih mešetara i te vrste uticaja stranih ambasada ... ", kazao je on i naglasio da im je primarni cilj da je Republika Srpska sve bliže Srbiji jer im je velika želja da jednog dana u EU budu još bliže Srbiji.