latinica  ћирилица
02/05/2024 |  16:12 ⇒ 22:35 | Autor: sputniknews.com

Brisel poručio Kurtiju: Ne odlučuje Priština kada će joj mjere biti ukinute, već EU

Evropska unija će ukinuti mjere Prištini kada države članice to odluče, a ne kosovski političari, izjavio je danas portparol EU Peter Stano komentarišući tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je Priština ispunila zahtjeve EU za ukidanje kaznenih mjera.
Evropska unija, Brisel - Foto: RTRS
Evropska unija, BriselFoto: RTRS

Stano se na brifingu za novinare osvrnuo i na to što je prošlo godinu dana od usvajanja Deklaracije o nestalim osobama, u okviru dijaloga, i naveo da u ovoj fazi nema vijesti, nema napretka, a da EU i dalje očekuje da će moći da vidi da obje strane napreduju.

- To važi i uopšteno za dijalog, a posebno za ovo konkretno pitanje. Postignute sporazume moraju da prate konkretne akcije i nije EU ta koja nije voljna ili sposobna da preduzme akcije, već su to strane - rekao je Stano.

Kada je riječ o ukidanju mjera Prištini, on je podsjetio da je EU, kada je uvela mjere zbog "stalnih kriznih situacija, jednostranih odluka i eskalacije odnosa" s Beogradom, jasno stavila do znanja da je riječ o reverzibilnim mjerama, koje će biti ukinute, kada države članice EU to odluče.

- Kada države članice odluče, a ne kosovski političari, da više nema razloga da ove mjere ostanu na snazi, a to se do sada nije desilo - naglasio je Stano.

On je dodao da su rasprave u toku, da mjere još nisu ukinute i da države članice nastavljaju razgovore tim povodom.

- To su unutrašnji procesi. Izbore u četiri opštine (sa srpskom većinom) vidjeli smo kao jedan od elemenata koji je doveo do uvođenja mjera, ali je na državama članicama, u skladu sa zaključcima Savjeta za opšte poslove iz decembra prošle godine, da preispitaju situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mjere ili ne - rekao je Stano.

Naglasio je i da je EU uvela mjere Prištini ne zbog jedne stvari, već niza "pitanja, koraka, odluka i elemenata koji su naveli EU da se odluči na taj veoma težak korak - prenio je Tanjug.

On je objasnio da se ne radi o tome šta je urađeno po jednom pitanju kako bi se ukinule mjere niti je "jedna mjera uvedena zbog jedne stvari zbog negativnog razvoja događaja".

- Riječ je o cjelokupnoj situaciji. Želimo da vidimo da se cjelokupna situacija rješi. Obje strane imaju zadatke da to ostvare, ali u slučaju Kosova, predstavnici Kosova su vrlo jasno i više puta obavješteni šta su očekivanja EU. Izbori su bili jedan od elemenata. Možemo da gledamo na koji način su izbori organizovani u drugom pokušaju i šta je navelo srpske političke stranke da bojkotuju ovo drugo ponavljanje izbora - naveo je Stano.

On je naglasio da su mjere uvedene Prištini iz određenih razloga i da, kada države članice odluče da za to više nema razloga, one će doneti odluku i o ukidanju mera, "postepeno ili u potpunosti".

- Ali to nije povezano samo sa jednim incidentom ili jednim događajem - napomenuo je Stano.