latinica  ћирилица
02/05/2024 |  15:22 | Autor: TANЈUG

DŽesika Lang dobitnica nagrade festivala u Minhenu za doprinos filmu

Nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Minhenu "CineMerit" za doprinos filmu biće uručena američkoj glumici DŽesiki Lang, saopštili su danas organizatori.
DŽesika Lang (Foto: EPA/TYTUS ZMIJEWSKI/arhiv) -
DŽesika Lang (Foto: EPA/TYTUS ZMIJEWSKI/arhiv)

Kako je najavljeno, na festivalu koji će biti održan u Minhenu od 28. juna do 7. jula Lang će predstaviti posjetiocima "izbor filmova koji su posebno dragi njenom srcu".

- Uvid u njen očaravajući opus obećava fascinantan susret sa ovogodišnjom dobitnicom "CineMerit" nagrade - kaže se u saopštenju.

Lang će, povodom festivala, od 1. jula do 8. septembra u Njemačkom pozorišnom muzeju u Minhenu prvi put javno predstaviti izbor umjetničkih fotografija, nastalih tokom pandemije u opustjelom Njujorku iz svoje knjige "Derive".

Direktor festivala Kristof Griner i umjetnička kodirektorka Јulija Vajgl kažu da je "CineMerit" nagrada njihov način da nagrade "odlične umjetnike koji su došli u Minhen sa projektom koji ima značenje i sa važnim ciljem".

Ističu da se Lang već decenijama neprekidno obnavlja kao glumica, a da je njena izložba fotografija "prilika da se otkrije još jedno lice njenih umjetničkih dostignuća".

DŽesika Lang je poznata po nezaboravnim ulogama u filmovima kao što su "Tootsie", "Frances" i "Blue Sky", a tokom karijere osvojila je dva Oskara, nagradu Toni, tri Emija i pet Zlatnih globusa.