latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:13 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Posvećenost Dejtonskom sporazumu i poštovanju ustavnog poretka BiH

Dejtonski sporazum iz 1995. osigurava mir u BiH više od 28 godina i Republika Srpska ostaje posvećena njegovom vjernom sprovođenju, što uključuje i opredijeljenost za Ustav, te suverenitet i teritorijalni integritet BiH, navodi se u prvom dijelu 31. Izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Izvještaju se ističe da posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu podrazumijeva i nepokolebljivu posvećenost miru.

- Republika Srpska i njeni lideri dosljedno isključuju svako pribjegavanje nasilju iz bilo kog razloga. To je upravo suprotno izjavama bošnjačkih političara koji redovno govore o ratu, poput ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, koji je nedavno rekao da je neophodno uvesti vojnu obuku u srednje škole jer djeca ne znaju da rukuju vatrenim oružjem - navodi se u dokumentu.

U Izvještaju se napominje da politički rivali moraju rješavati svoje razlike isključivo kroz dijalog i uz poštovanje ustavnog poretka BiH.

- Republika Srpska takođe podržava i sarađuje sa operacijom EU 'Altea' na njenoj važnoj misiji kojom pomaže da mir u BiH ne bude narušen - navodi se u dokumentu.

U Izvještaju stoji i da posvećenost Republike Srpske Dejtonu uključuje insistiranje da se Ustav BiH – srce dejtonskog kompromisa – sprovodi vjerno, kako je napisan, kao i da Ustav predviđa demokratski sistem u kom se većina nadležnosti nalazi u rukama dva entiteta koja čine BiH.

- Ustav sadrži i mehanizme zaštite interesa svih konstitutivnih naroda u BiH /Bošnjaka, pretežno muslimana, Srba, pretežno pravoslavnih hrišćana i Hrvata, pretežno rimokatolika/. Ovaj ustavni poredak svakom narodu daje uvjeravanje da se neće naći pod dominacijom drugih naroda i upravo je to uvjeravanje osnov mira koji vlada u BiH od 1995. godine - navodi se u dokumentu.

U Izvještaju se upozorava i da je ustavni poredak BiH, posebno ustavna podjela nadležnosti prema kojoj njihov pretežni dio pripada entitetima, kao i mehanizmi zaštite interesa konstitutivnih naroda, teško narušen, uglavnom stranim intervencijama, a naročito nelegalnim diktatorskim odlukama visokih predstavnika i Kristijana Šmita.

- Shvatajući koliko je ustavni poredak BiH bitan za budućnost zemlje, Republika Srpska će nastaviti da ga brani od ovih napada, i to legalnim i mirnim pute -, navodi se u dokumentu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je generalnom sekretaru UN i članicama Savjeta bezbjednosti 31. Izvještaj Republike Srpske, koji se odnosi na period od oktobra 2023. godine do aprila 2024. godine i u kojem Vlada, kao i u dosadašnjim izvještajima, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice.