latinica  ћирилица
29/04/2024 |  14:06 | Autor: SRNA

Kancelarija: Kurtijeva politika ugnjetavanja Srba se preliva na ulice, a Kvinta ćuti

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je za najnoviju epidemiju nasilja protiv Srba i nealbanaca odgovoran ekstremistički režim Aljbina Kurtija, čija se politika ugnjetavanja Srba iz kabineta u Prištini, u kojima je osmišljena, sve više preliva na ulice.
Kancelarija za KiM - Foto: RTRS
Kancelarija za KiMFoto: RTRS

- Za Kvintu su Srbi očigledno postali legitimna meta, a nasilje protiv njih je kosponzorisano ćutanjem i nereagovanjem stranaca - navode iz Kancelarije.

U saopštenju se podsjeća da su dvojica Srba pretučena u noći između subote i nedjelje u Bošnjačkoj mahali, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a samo dva dana ranije Kurtijeva grupa ekstremista je nedaleko od tog mjesta opljačkala i pretukla Srbina, dok je potom jedan Bošnjak čiji su inicijali Ј.Š. uhapšen na administrativnom prelazu Brnjak pod isfabrikovanom optužbom za navodne ratne zločine.

- Da stvar bude gora, i međunarodni sponzori Prištine i Kurtija ponašaju se kao da je svakodnevno etnički motivisano nasilje sasvim normalna i uobičajena stvar, budući da je izostala bilo kakva reakcija Kvinte u Prištini na najnoviju seriju napada, ali i na hapšenje Ј.Š. na koje niko od međunarodnih predstavnika nije digao glas ni riječ osude - ukazuje Kancelarija.

Međutim, podsjeća se, kada su u centralnoj Srbiji samo zadržana, a ne uhapšena trojica Albanaca za ratni zločin, onda nije bilo predstavnika Kvinte koji nije zvao, protestovao, pritiskao i javno reagovao, što direktno pokazuje politiku dvostrukih aršina međunarodne zajednice.

Kancelarija ocjenjuje da je više od 500 napada na Srbe i njihovu imovinu od dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini najrejčitiji mogući dokaz da je na snazi pokušaj sistematskog ugnjetavanja i zastrašivanja srpskog naroda s ciljem da se Kosovo i Metohija etnički očisti od svakog nealbanskog faktora.

- Oni koji danas ćute pred prizorima nasilja i užasa na severu Kosova i Metohije time šalju jasnu poruku o svojim željama i namerama, ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji, već i Srbiji i čitavom srpskom narodu - navode iz Kancelarije.