latinica  ћирилица
29/04/2024 |  11:36 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Ilić: Bojlova izjava - dokaz da je cilj rezolucije politički

Rezolucija o Srebrenici ima politički cilj, a to potvrđuje i izjava profesora međunarodnog prava sa Harvarda Frensisa Bojla da ovu rezoluciju treba iskoristiti za promociju interesa BiH i kako bi se riješili Republike Srpske, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Ilić.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

On je naveo da je cilj rezolucije o Srebrenici ukidanje Republike Srpske, jer njeni kreatori smatraju da će plasiranjem te informacije u svijetu kompletan narod biti okarakterisan genocidnim.

- Smatram da je izvjesno da se ostvari dio njihove želje da se, kako su rekli, riješe Republike Srpske, ali po drugačijem principu, a to je da Srpska izađe iz okvira BiH. Ne smataram da to može biti povod za sukobe ili za nešto što bi dovelo do posljedica koje niko normalan ne želi - rekao je Ilić.

On smatra da je rezolucija otvaranje starih rana i pokušaj prekrajanja istorije i istine.

- Ne možemo očekivati da nakon toga nastavimo normalno da funkcionišemo, kao da se ništa od toga nije desilo, rekao je Ilić.

On je ocijenio da su postale apsurdne i njihove tvrdnje da žele pomirenje i normalno funkcioisanje unutar BiH.

- Ovakvo djelovanje međunarodne zajednice i dijela ljudi koji finansiraju ovu rezoluciju će trajno poremetiti odnose u BiH, koji su već duboko narušeni i smatram da će ovo otvoriti novo poglavlje za Srpsku i postavljanje novih ciljeva u kom pravcu treba da ide - rekao je Ilić.

Profesor međunarodnog prava sa Harvarda i prvi agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Frensis Bojl izjavio je da rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN treba koristiti za promociju interesa BiH i kako bi se riješili Republike Srpske koju je nazvao "genocidnom tvorevinom".