latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:54 ⇒ 11:16 | Autor: Agencije

SAD: Studenti ne prestaju s protestima, uhapšena kandidatkinja za predsjednika (VIDEO)

Američka policija uhapsila je veći broj propalestinskih demonstranata u kampusima univerziteta širom SAD.
Protesti u Americi (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Protesti u Americi (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Policija u Blumingtonu navodi se da je u kampusu Univerziteta Indijana uhapšeno više od 20 demonstranata nakon što su postavili šatore u dvorištu fakulteta.

Policija države Masačusets saopštila je da su pomogli u uklanjanju kampa demonstranata na Univerzitetu Nortistern u Bostonu i da su uhapšene 102 osobe koje su odbile da napuste kampus.

Bezbjednosne službe državnog Univerziteta Arizona uhapsile su skoro 70 demonstranata.

Propalestinski protesti zahvatili su prošle sedmice niz kampusa širom Amerike zbog čega je uhapšeno više od stotinu ljudi u krugu Univerziteta Kolumbija.

Demonstranti, osim prekida vatre u Pojasu Gaze, traže da se njihove škole ograde od kompanija koje su povezane sa izraelskom vojskom i traže da Vašingon prekine sa slanjem vojne pomoći.

Rukovodstva obrazovnih ustanova su tokom sedmice od policije zatražila da uklone privremene kampove i da uhapse one koji odbijaju da napuste kampuse.

Uhapšena predsjednička kandidatkinja Zelene stranke DŽil Stejn

Policija je uhapsila DŽil Stejn na demonstracijama na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Ona je prisustvovala protestima podrške studentima koji su postavili kamp i izjavili da neće otići sve dok se Univerzitet ne odvoji od Boinga i bojkotuje izraelske akademske institucije. 

- Stajaćemo ovdje u red sa studentima koji se zalažu za demokratiju, za ljudska prava, zalažu se za okončanje genocida - rekla je Stejn.

Uhapšeni su i najbliži saradnici u kampanji DŽil Stejn.

Inače, na ovom univerzitetu u Sent Luisu uhapšeno je više od 80 studenata.