latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:20 ⇒ 10:33 | Autor: TANЈUG

Izrael: Hiljade ljudi traži dogovor o taocima

Hiljade demonstanata izašlo je na ulice izraelskih gradova zahtijevajući od Vlade da postigne dogovor sa palestinskim Hamasom koji bi omogućio da taoci oteti 7. oktobra budu vraćeni u Izrael.
Porodice izraelskih talaca (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Porodice izraelskih talaca (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Najveći protesti organizovani su u sinoć u Јerusalimu i Tel Avivu, a za razliku od prethodnih protesta, porodice talaca i antivladini demonstranti marširali su zajedno.

Na nekoliko mjesta u ovim gradovima izbili su okršaji demonstranata i policije, a policija u Tel Avivu saopštila je da je sedam osoba uhapšeno.

Hamas je prethodne nedjelje objavio dva video-snimka na kojima se vide oteti, a demonstranti su uzvikivali njihova imena, dok su na spominjanje premijera Banjamina Netanjahua i njegove vlade vikali "sramota".

Tajms of Izrael navodi da se vjeruje da je u Pojasu Gaze ostalo 129 talaca, ali da neki od njih nisu živi, nakon što je 105 talaca oslobođeno tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra, a četiri taoca su oslobođena prije toga.

Trojicu talaca je spasila izraelska vojska, a takođe su pronađena tijela 12 otetih osoba, uključujući tijela tri taoca koje su izraelske snage ubile greškom.

Izraelska vojska je potvrdila smrt 34 taoca od onih koje još drži Hamas, pozivajući se na nove obavještajne podatke i dokaze do kojih su došli vojnici u Gazi.