latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:18 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Petronijević: Obratićemo se i UN da bi Karadžić dobio ljekarsku njegu

Ukoliko haški Mehanizam vrlo brzo ne učini ništa da se pomogne prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u teškom zdravstvenom stanju u britanskog zatvoru bez adekvatne zdravstvene njege, njegov pravni tim će se obratiti UN, najavio je za advokat Goran Petronijević i istakao da će zatražiti od zatvorske uprave odobrenje da dođu i srpski ljekari.
Goran Petronijević - Foto: RTRS
Goran PetronijevićFoto: RTRS

Petronijević je izrazio sumnju da u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt postoje prikrivene namjere, jer smjestiti Karadžića od 79 godina sa takvim zdravstvenim problemima u ćeliju bez zdravstvene njege, to znači ubiti ga, te upozorio da će, ukoliko mu se nešto desi, odgovornost biti na njima i Mehanizmu.

On je naveo da je ponovio pismo sa puno detalja koje je u međuvremenu saznao i poslao ga predsjedavajućoj haškog Mehanizma sudiji Geti Santani, koja je odgovorila da će Mehanizam "samo preduzeti ono što treba".

- I evo, mi čekamo da preduzmu, ali bojim se da to čekanje ima svoju granicu. Tako da sačekaćemo još koji dan, a ako ne bude ništa, onda ćemo pisati UN, obratićemo se svima - istakao je Petronijević, koji je i Karadžićev pravni savjetnik.

Petronijević je rekao da je Karadžićev pravni tim uputio dopise svima, i Mehanizmu i upravi britanskog zatvora na ostrvu Vajt, te dodao da posredno, preko sudije Santane, zna da su iz britanskog zatvora rekli da je Karadžić bolje, nego što predstavljaju njegovi pravni savjetnici.

- Oni su rekli otprilike - ne, ne, nije to tako strašno, on je mnogo bolje nego što ja kao njegov pravni savetnik predstavljam. To je strašno, jedna bezizlazna situacija, čovek je tamo u zatvoru, odveli su ga tamo i bacili - kaže Petronijević.

Petronijević je rekao da nema mogućnosti da se ode i vidi Karadžić, da se razgovara sa njim, pomogne ili odnesu lijekovi.

On je dodao da je zato od sudije Santane tražio podršku, te da će sada poslati i zahtjev zatvoru Velike Britanije da dozvoli doalzak tima srpskih ljekara kako bi pregledao Karadžića isto kao što je ranije pregledan i general Ratko Mladić.

- Mi imamo spremnih, doktor Vlado DŽajić /iz Banjaluke/ koji je bio kod Mladića izrazio je želju da formira tim lekara koji bi otišao i Karadžića da pregleda, ali to je sve procedura, moramo sve to dobiti na odobrenje", objasnio je Petronijević.

On je rekao da pravni tim čini sve što može, ali da je problem u tome što nema saradnje sa zatvorskim vlastima.

"To je jako loše. A imam utisak da oni čine sve da mu otežaju tamo. I to ne samo da mu otežaju boravak, nego bukvalno ga egzistencijalno ugrožavaju - naglasio je Petronijević.

On je potvrdio da Karadžića još uvijek nije pregledao specijalista, niti mu je urađena dijagnostika, kao i da su o njegovom teškom zdravstvenom stanju objaviješteni i Mehanizam i uprava britanskog zatvora Vajt, gdje služi doživotnu hašku kaznu.

ODNOS PREMA KARADŽIĆU BACA TAMNU MRLjU NA BRITANIЈU KOЈA SE KUNE U LjUDSKA PRAVA

Petronijević je rekao da je od predsjedavajuće haškog Mehanizma sudije Gati Santane juče dobio pismo da će taj sud procjenjivati situaciju i reagovati.

- U prepisci sam sa sudijom Santanom i poslednje što sam dobio je juče neko njeno pismo, koje bi otprilike trebalo da znači da će oni procenjivati situaciju i reagovati, koliko sam mogao da razumem iz tog njenog kratkog pisma - rekao je Petronijević.

On je ponovio da je Karadžićev pravni tim učinio ono što je mogao i da su o zdravstvenom problemu Karadžića upoznati su svi, među kojima i zatvorske vlasti.

- Tako da, ne daj Bože da se bilo šta desi, niko ne može sutra da kaže da skine odgovornost sa sebe. Znači, odgovornost je na njima, ona nije u našoj vlasti, ni u našim mogućnostima da mu pomognemo. Mi ne možemo da mu pomognemo, ako oni ne pomognu, a oni su u obavezi da mu pomognu - istakao je Petronijević.

On je ocijenio da ovakav postupak prema Karadžiću britanskog zatvora, samo baca jednu veliku tamnu mrlju na Veliku Britaniju, na njihov pravosudni sistem, sistem izdržavanja kazni i na njihov pravni sistem.

- Oni koji se zaklinju u zaštitu ljudskih prava, kada ih uhvatite da oni sami to najviše krše, nije to prijatno, znate - dodao je Petronijević.

Petronijević je ukazao da je haški Mehanizam, kao pravni nasljednik Haškog tribunala, taj koji treba da odgovara i mora da vodi računa o svim onima koji izdržavaju kazne.

- Znači, nisu oni skinuli sa sebe odgovornost, oni moraju da imaju kontakta i da se upoznaju sa stanjem od početka do kraja, od slanja negde na izdržavanje kazne, pa do okončanja - naglasio je Petronijević.

Petronijević je rekao da je Mehanizam u obavezi da to radi i da ih Karadžićev pravni tim stalno pritiska i obavještava o problemu.

SUMNjAMO U PRIKRIVENE NAMЈERE

- Ali, očigledno da u tom zatvoru na ostrvu Vajt postoje određene, a već počinjemo da sumnjamo i prikrivene namere, iskreno rečeno. Јer, toliko biti tvrd prema njemu, on nije običan zatvorenik, to je čovek od 79 godina, lošeg zdravstvenog stanja, dijabetičar. Dijabetes je dobio u zatvoru, a tu su i problemi sa prostatom i tako dalje - istakao je on.

Petronijević je rekao da su svi ti i ostali problemi karakteristični za ljude te starosne dobi, što znači da Karadžiću treba zdravstvena njega.

- Ali, smestiti ga u ćeliju bez zdravstvene nege, to znači ubiti ga - upozorava Petronijević.

On je naveo da se dešavalo da su iz britanskog zatvora par puta nešto odgovorili na njegove dopise, ali to je uglavnom bilo neka vrsta njihovog pravdanja i prebacivanja krivice, kada se radilo o sankcijama, odnosno disciplinskom kažnjavanju Karadžića, zabrani telefoniranja i raznim drugim pakostima koje su smišljali.

Sonja Karadžić Јovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je danas Srni da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

- Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti - upozorila je Јovićevićeva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.