latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:16 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Odgovor na maloljetničku delikvenciju je u prevenciji (VIDEO)

Pomjeranje starosne granice za krivičnu odgovornost maloljetnih počinilaca krivičnih djela ali i eventualna krivična odgovornost roditelja za djela koja su počinila njihova djeca,teme su o kojima će stručnjaci iz oblasti pravosuđa govoriti na međunarodnom naučnom savjetovanju u Banjaluci.
Otvareno 15. Međunarodno savjetovanje - Foto: RTRS
Otvareno 15. Međunarodno savjetovanjeFoto: RTRS

Јavnost je o ovom podijeljena a stručnjaci iz oblasti prava ipak su za to da ne dođe do pomjeranja krivične odgovornosti na 12 godina.

U Republici Srpskoj trenutno nema nijedno maloljetno lice na izdržavanju zatvorske kazne. Krivičnim zakonikom je definisano ko može odgovarati za krivična djela i do koje godine - lica mlađa od 14 godina ne podliježu ovom zakonu .

- U ovom slučaju svi relevantni stručnjaci u Srbiji i Republici Srpskoj ocijenili su da se ne bi postigao efekat pomjeranja starosne granice za učinjena krivična djela - rekao je Miloš Bukejlović ministar pravde Republike Srpske.

Mišljenja javnosti podijeljena su oko snižavanja starosne granice. Posebno je to izraženo nakon neviđenog masakra u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je dijete počinilac krivičnog djela.

- Nisam baš siguran da se pomjeranje krivične odgovornosti na 12 godina, da bi se nešto učinilo. Tim prije, jer ako bi se pomjerila ta granica na 12, opet bi bila onemogućena primjena tih. tzv. zavodskih mjera, ništa ne bi učinili. Daleko veća pažnja treba se posvetiti prevenciji - smatra akademik Stanko Bejatović predsjednik Udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu, Srbija.

U svim ovim slučajevima pa i u Ribnikaru ispituje se i odgovornost roditelja. U pravnoj teoriji roditelj ne može odgovarati za krivično djelo svog djeteta.

- On ne može da odgovara za krivično djelo koje je njegovo dijete uradilo. Roditelji mogu da odgovaraju za naknadu štete ali ne mogu krivično - smatra Lidija Pavičević državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije.

U Srbiji je mnoštvo inicijativa podnesenih radnoj grupi za izmjene zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast. Zbog svega je važna eduakcija sudija, tužilaca, advokata i policije jer je sve više i slučajeva maloljetnika koji krivičo prekrše zakon.

- Dat je prijedlog o kom ćemo razgovarati na konferenciji da radimo zajedničke obuke, da razmijenimo iskustva i sa predstavnicima i pravosuđem Republike Srpske - naveo je Nenad Vujić direktor Pravosudne akademije Srbije.

Na Međunarodnom naučnom savjetovanju "Djeca i maloljetnici kao počinioci i žrtve krivičnih djela - zakonodavni i institucionalni odgovor" učestvovuju stručnjaci iz oblasti maloljetničke delinkvencije iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH.