latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:24 ⇒ 26/04/2024 | 07:00 | Autor: RTRS

Cvijanović: Stranci u BiH ne mogu da se odvoje od kolonijalne uprave (VIDEO)

Kristijan Šmit je nametanjem Izbornog zakona pokvario atmosferu koju smo imali u BiH, te pokazao nepoštovanje prema domaćim institucijama, ali i prema naporima Evropske unije, rekla je u Dnevniku plus naše televizije, srpski član Predsjedništa BiH Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Šmit je pokvario napore da se zajedno dogovaramo, kreće i izvršavamo određene stvari, da u konačnom fomalnom smislu pomjerimo granice ka EU - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da je Šmit učinio, kako srpski, tako i hvratski narod nezadovoljnim, a što se tiče Bošnjaka, kao i njihovih političkih predstavnika, da oni očigledno podržavaju to, da neko drugi radi njihov posao.

- Bošnjaci ne žele da se dogovaraju na domaćem planu, a tako otvaraju strancima put za intervenciju. Mislim da je to velika nesreća za BiH, prvo to da imate nekog, ko i dalje misli, uprkos tome što ga demantuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, da ima bilo kakva prava da nameće zakone, a drugo da ima onih koji njega "guraju", koji zaista žele da prikažu takvu sliku, da BiH ne može da funkcioniše sama, te da je potrebna asistencija te vrste - dodaje ona.

Ističe da to nije asistencija, nego odmaganje, odnosno uskraćivanje i pomoći i svega.

- Prepoznajemo mi one, koji, svađaju ljude na ovom prostoru, dolijevaju ulje na vatru. Јedan takav primjer je i američki Ambasador Majkl Marfi, kojem se svi problemi zovu Milorad Dodik. To prvenstveno pokazuje neprofesionalan, ali i antidiplomatski pristup. Za sve ono u čemu su i oni doprinijeli da danas živimo ovako, njima je lakše da imaju nekoga da optuže - navodi Cvijanović.

Dodaje da oni ne mogu da se odvoje od nečeg što se zove kolonijalna uprava.

- Vi ovdje kršite demokratska prava naroda, naroda koji bira svoje predstavnika, a onda ti predstavnici izvršavaju svoje politike. Takvo uplitanje u BiH, kakvo oni rade, je katastrofalno za ove prostore, ovo što oni rade nas vodi u ambis i plašim se da se iz tog teško možemo izvući - navodi Cvijanović.

Danas, kako ona dodaje, u Parlamentarnoj skupštini, postoje stranke koje mogu da stani iza svog političkog dogovora.

- Što se tiče Trojke, mislim da su oni poprilično uplašeni za svoju poziciju te da primijete da ne uživaju toliku podršku naroda. Njihova najveća boljka, jeste podajnička priča, što je zaista tragično, kako za njih, tako za BiH - navodi Cvijanović.

Kaže, da Republika Srpska i njeni predstavnici vlasti uvijek promovišu dogovor između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- Stranac ne može da nameće zakone, nisu legitimni predlagači ičega. Kako god da je formirana vlast, vi ste u poziciji da upravljate procesima, onda to i radite zajedno sa svojim političkim kolegama - zaključuje Cvijanović.