latinica  ћирилица
25/04/2024 |  14:22 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

DŽaferović: Vučić razbija Dejton, a Dodik je samo izvođač radova

Bivši član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji na čelu razbijanja Dejtonskog sporazuma i retrogradne politike, a da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik samo njegov izvođač radova.
Šefik DŽaferović - Foto: RTRS
Šefik DŽaferovićFoto: RTRS

- Zlo treba zaustaviti što prije. Vlasti Srbije i Republike Srpske, da su pametne, podržale bi rezoluciju o Srebrenici u UN-u - rekao je DŽaferović za FTV.

On je rekao da je odlukama NSRS izvršen udar na ustavni poredak BiH i da su ništavne.

- To su odluke koje podrivaju ustavni poredak BiH, suprotne su i Ustavu BiH i važećim zakonima BiH. Dakle, pravno su ništavne, i ako ih usvoje u daljem toku procedure - na kraju će ih Ustavni sud BiH staviti van snage - smatra DŽaferović.

Govoreći o skupu "Srpska te zove", DŽaferović je rekao da su "izrečene ksenofobne poruke", a da predsjednik Srpske udara u temelje mira i stabilnosti.

On je optužio rukovodstvo Srpske i Srbije za velikosrpsku politiku, navodećo da koriste situaciju u vezi sa rezolucijom o Srebrenici da radikaliziraju stvari unutar BiH.

- Vučić je na čelu svega toga, pa i Dodik kao neko ko izvodi radove u BiH. Oni neće Dejtonski mirovni sporazum, neće cjelovitu, demokratsku BiH. Imaju agendu razbijanja BiH. To je sve na tom tragu. Posao rade je koji nas može odvesti u ozbiljne probleme - rekao je DŽaferović.