latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:34 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Galijašević: Tenzije i provokacije kreirane na Zapadu

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ocijenio je da su tenzije i provokacije koje dolaze od pojedinaca iz političkog Sarajeva dio organizovane kampanje koja polazi iz zapadnih izvora i naglasio da Bošnjaci žele da budu sluge Zapadu, dok narod u Republici Srpskoj hoće da odlučuje o svom položaju.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je rekao Srni da su "elite" iz Sarajeva okupirale sistem samovoljno postupajući, bez kompromisa, bez dogovora, bez institucionalnog odlučivanja i ruše Dejtonski mirovni sporazum.

On je istakao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez konstantno zloupotrebljava sistem i poziciju koju vrši, stigmatizuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Galijašević navodi da je "Helez radikalan čovjek koji daje saglasnost streljačkom udruženju iz Mostara da obavlja vježbe sa vehabijama na vojnom poligonu".

- To što su u ovom momentu najradikalniji zapadni krugovi poslali svoje specijalne jedinice u BiH, to je direktna prijetnja ratom. Helez je u stvari onaj koji treba da u taj rat uvuče Bošnjake - naglasio je Galijašević.

On je istakao da se Bošnjaci posredstvom Heleza, ambasadora pri UN Zlatka Lagumdžije i ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića namještaju za sukob koji direktno vodi u rat.

Galijašević je poručio da su i dovođenje vehabija na vojni poligon da vježbaju gađanje, kao i izjave Heleza i ministra Federalne uprave policije Rame Isaka direktni pozivi na rat u koji će se uključiti Bošnjaci.

On je ukazao da i Kristijan Šmit ima svoju ulogu u tome što je BiH došla u poziciju u kojoj jeste.

- On je zaustavio pozitivni proces dogovaranja, on je poništio odluku EU da otvori pristupne pregovore sa BiH i uništio mir. Rat se ovdje kreira na Zapadu. Zapad je naš neprijatelj. Bošnjaci žele da budu sluge tom Zapadu. Bošnjaci se i ne trude da upravljaju zemljom i da se pitaju o BiH i o miru njoj - konstatovao je Galijašević.

Galijašević je naglasio da narod u Republici Srpskoj želi da odlučuje o svom položaju i o tome čime će se baviti i kako će zadovoljavati svoje interese.