latinica  ћирилица
25/04/2024 |  11:51 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Pritvor trojici uhapšenih u akciji "Blek taj dva"

Sud BiH odredio je pritvor do mjesec danas Adnanu Smajloviću, Sančezu Јukiću i Aidi Halać, osumnjičenima za organizovani kriminal i pranje novca u predmetu "Zlatko Ibrišimović i drugi", dok je za ostala uhapšena lica u akciji "Blek taj dva" odbijen prijedlog o određivanju pritvora.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Pritvor za navedena tri lica određen je na prijedlog Tužilaštva BiH i može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 22. maja ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, saopšteno je iz Suda BiH.

Istim rješenjem odbija se kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju na slobodu.

U saopštenju se navodi da se istim rješenjem odbija kao neosnovan i prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsad Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istovremeno istim osumnjičenima izriču mjere zabrane.

Irečena je zabrana putovanja - osumnjičenom Gordanu Memiji, zabrana sastajanja s određenim licima - osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Iz Suda BH je saopšteno da se osumnjičeni Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerama izrečenim ovim rješenjem.

Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.

Navedena lica osumnjičena su za krivično djelo organizovani kriminal i pranje novca.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su u okviru akcije "Blek taj dva", u kojoj su uhapšeni visoki zvaničnici federalne policije, privremeno obustavili transakcije u ukupnom iznosu od 614.204 KM, 23.906 evra i 2.261 američkih dolara.

U okviru ovog predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u ovim aktivnostima međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Evropol.

Akciju "Blek taj dva" realizovali su pripadnici SIPA zajedno sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH.