latinica  ћирилица
25/04/2024 |  11:25 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

"Bošnjačko narodno vijeće prijeti srpskom narodu"

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske uakzali su da iz Federacije BiH ne prestaju sa provokacijama prema srpskom narodu, od kojih je najnovija poziv Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća "na samoorganizovanje", ali i poručili da nema tog pritiska i prijetnje koji će spriječiti volju Srba da zaštite Republiku Srpsku i interese srpskog naroda.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz Organizacije starješina ističu da je jučerašnje saopštenje Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća ratnohuškački čin s ciljem zastrašivanja Srba i da prijetnje miru dolaze upravo iz onog dijela BiH iz kojeg stižu i ovakva antidejtonska i antiustavna djelovanja, pa je ovo još jedna prilika da nadležni organi procesuiraju ovakva postupanja i kazne počinioce.

- Da je tekst licemjeran i ratnohuškači govori činjenica da u prvom dijelu teksta pozivaju ministarstva unutrašnjih poslova oba entiteta da na području svog djelovanja spriječe bilo kakve eventualne sukobe i obezbijede javni red i mir u entitetima, nesmetan protok ljudi i robe, zaštite građane i imovinu, a odmah nakon toga lupetaju o secesiji, Ustavu RBiH, ekstremistima, Pandorinoj kutiji, patriotama i genocidu - ističe se u saopštenju Organizacije starješina.

U saopštenju se napominje da ovaj put idu i dalje i javno govore o nepovjerenju u međunarodne snage, kojih su im, u svakodnevnom javnom diskursu, puna usta.

- Јednom riječju - ludilo kojem se mora stati ukraj institucionalnim djelovanjem sistema - navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina poručuju da iz Republike Srpske dolaze stalni pozivi na mir i stabilnost i rješavanje svih pitanja unutrašnjim dijalogom konstitutivnih naroda i entiteta.

- Srpski narod i Republika Srpska su trajno opredijeljeni za mir i stabilnost, visoko su osviješteni i svjesni prijetnji koje dolaze sa bilo koje strane i na sve njih imaju uvijek isti odgovor, koji se zasniva na visokim demokratskim standardima, miru i stabilnosti, što razumiju i podržavaju svi prijatelji Republike Srpske širom Evrope i svijeta - poručili su iz Organizacije starješina.

U saopštenju se navodi da Republika Srpska ne planira nikakve ekscese, nemire, sukobe i rat, a široki front srpskih patriotskih snaga, prije svega institucionalnih, spreman je i dalje štititi Republiku Srpsku i interese srpskog naroda na demokratski način i u uslovima mira i stabilnosti.

- I neka svijet sada vidi ko je ko i ko želi rat, a ko mir - ukazuju iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Bosansko-bošnjačko narodno vijeće izdalo je juče saopštenje u kojem poziva narod na samoorganizovanje, te, između ostalog, tvrdi da se u skladu sa opštim stanjem u zemlji, građani ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode, kako navode, "potomci nekadašnjih ratnih zločinaca".

Mediji prenose da je među ideolozima ovog vijeća, koje poziva na sukobe i urušava međusobno povjerenje naroda i suživota, jedan od optuženih u slučaju "Dobrovoljačka".