latinica  ћирилица
25/04/2024 |  10:56 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Košarac: Nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je mapa rasta koja treba da bude predočena EU u fazi izrade, te dodao da srpska strana nije saglasna sa određenim ambicioznim stavovima Unije koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je istakao da Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou aktivno, intenzivno i konstruktivno rade na implementaciji obaveza kako bi BiH otpočela pregovore sa EU.

On je dodao da na kredibilan i argumentovan način kontinuirano iznose prijedloge rješenja, vodeći računa o ustavnom kapacitetu Srpske, FBiH i zajedničkog nivoa.

- U fazi smo izrade Mape rasta, koju zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, treba da predočimo EU. Kada je u pitanju Mapa rasta, koju na zajedničkom nivou definišemo uz punu vidljivost Srpske i FBiH, nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU, koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH - naveo je Košarac.

On je pojasnio da određena pitanja, koja su u ustavnoj nadležnosti Srpske i FBiH, ne mogu biti prenesena na zajednički nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU.

      Afficher cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Takođe, dodao je, pitanja koja nisu usaglašena u BiH i koja nisu dio programa rada Savjeta ministara i ministarstava, ne mogu biti stavljena u fokus ambicija EU, poput zakona o gasu na nivou BiH ili ukidanja entitetskog glasanja jer su to stvari na koje Srpska nikada neće dati saglasnost.

- Nama je to neprihvatljivo, jer je protivustavno i antidejtonski. Naš doprinos izradi Mape rasta je neupitan, kao i opredjeljenje da zajedno sa institucijama FBiH i zajedničkog nivoa radimo na ispunjavanju potrebnih uslova i korigovanju određenih pitanja, sve uz poštovanje Ustava i Dejtona - napisao je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da je politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i institucija Srpske usmjerena na ispunjavanje uslova za članstvo u EU, uz punu vidljivost Srpske, što je i u svim dosadašnjim procesima omogućeno i jasno.

Košarac je istakao i činjenicu da je dosadašnja praksa pokazala da su određene šanse koje nudi EU u pravilu bile uslovljene dodatnim zahvatima kroz sistem reformi.

- Stoga sam oprezan i sa najavom da će EU izdvojiti šest milijardi evra za zapadni Balkan, od kojih će za BiH navodno biti izdvojena milijarda evra - kaže Košarac.

Nada se da će BiH u narednom periodu, poštujući rokove koje je postavila EU, izaći sa rješenjima koja su rezultat unutrašnjeg dogovora dva entiteta i preedstavnika tri konstitutivna naroda, bez miješanja stranaca.