latinica  ћирилица
25/04/2024 |  07:07 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Promocija publikacije o zločinu u Dobrovoljačkoj (FOTO)

U Banjaluci će danas biti promovisana publikacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica - "Rekonstrukcija zločina, dekonstrukcija mita" o stradanju pripadnika ЈNA u Sarajevu u prvoj polovini 1992. godine, sa primarnim fokusom na 2. i 3. maj u Dobrovoljačkoj ulici.
Dobrovoljačka - Foto: RTRS
DobrovoljačkaFoto: RTRS

Autor publikacije, načelnik Odjeljenja za memoralizaciju i kulturu pamćenja i sjećanja u Republičkom centru Miroslav Ljubojević, rekao je da je postojala potreba da se na institucionalan i argumentovan način razbije mitomanija o 2. i 3. maju kao danu kada je bivša ЈNA pokušala da zauzme zgradu Predsjedništva i stavi Sarajevo pod svoju kontrolu.

- Cilj je bio i da na taj način iskažemo poštovanje i pijetet prema nevino ubijenim mladićima na ulicama Sarajeva i njihovim porodicama poručimo da oni nikada neće biti zaboravljeni - istakao je Ljubojević.

On je podsjetio da je u 2022. godini podignuta optužnica za predmet "Dobrovoljačka", te je ovo način da se i šira zainteresovana javnost upozna sa razmjerama zločina koji je učinjen prema pripadnicima ЈNA.

- Analiza događaja je vršena na osnovu neposrednih izjava svjedoka, dokumentacije Druge vojne oblasti, dokumentacije koja se nalazi u arhivama Haškog tribunala, kao i izjavama koje sam lično uzimao od preživjelih pripadnika ЈNA, koji su bili direktni učesnici događaja - naglasio je Ljubojević.

Ljubojević je dodao da je važno da se na institucionalan način ostavi trajno svjedočenje o stradanju pripadnika srpskog naroda, u ovom slučaju pripadnika ЈNA na samom početku rata.