latinica  ћирилица
24/04/2024 |  22:52 ⇒ 23:35 | Autor: SRNA

Srpska ne može da napusti koncept svog postojanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska trpi ogromne pritiske sa Zapada, ali da ne može da napusti koncept svog postojanja i odustane od jačanja autonomije.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je istakao da je Srpska privržena Dejtonskom sporazumu i to slovu ovog sporazuma, a ne duhu koji su promovisali zapadnjaci.

On je istakao da se u BiH dodatna destabilizacija pravi time što su u sistem odlučivanja umiješani stranci koji dolaze sa Zapada, te Nijemac Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a koji svojim odlukama donosi zakone.

Dodik je istakao da je najbolji mogući pristup Rusije, koja se zalaže za vladavinu prava i poštovanje dogovora unutrašnjih faktora, ne stajući ni na jednu stranu.

- Ruska Federacija je svedok i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takva je davala doprinos njegovoj implementaciji, za razliku od drugih, predvođenih SAD, Velikom Britanijom, kao i članicama EU, poput Francuske i Njemačke, koje su modelirale sporazum mimo predviđene procedure - rekao je Dodik u intervjuu za "Rusiju danas".

Predsjednik Srpske je ukazao da je zapadna propaganda Rusiji prikačila priču o nekakvom malignom uticaju, dodajući da "ako išta maligno postoji na Zapadu to dolazi iz SAD i Britanije".

- To je svijet laži, svijet prevara koji gledamo sa Zapada kroz nepoštovanje raznih sporazuma, počevši od Dejtonskog sporazuma, preko Minskih sporazuma, sporazuma u Kumanovu - rekao je Dodik.

On je istakao da su na sličan način u Republici Srpskoj zarobili vrijeme, nametajući teme
o statusu, ali i kroz kažnjavanje putem sankcija pojedincima i čitavom narodu.

- Srbiji otimaju Kosovo mimo svih procedura, čak ni u UN nemate većinu koja je podržala nezavisni status, a nama otimaju sva prava koja smo stekli po Dejtonu, jer su oni navodno nezadovoljni - ukazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da postoje dvije stvari zbog koje je Zapad ljut i zbog kojih je pobjesneo.

- Prva je da Republika Srpska odbacuje u kontinuitetu mogućnost da bude članica NATO-a i ne da svoj pristanak na procedure koje bi išle ka tome, a druga je da je Srpska od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zauzela stav u kome nije pristajala da se Rusiji uvedu sankcije. Shodno tome, nijedan organ u BiH nije donio odluku o tome da se uvede bilo koji oblik sankcija Ruskoj Ferderaciji - rekao je Dodik.

On je naveo da Zapad provodi hibridni rat protiv Srba, Republike Srpske i Srbije, dodajući da je nedavno agencija koju sponzoriše američka vlada izvršila upad i blokadu informacionih sistema Vlade Srpske i Kabineta predsjednika Republike.

Dodik je istakao da je Srpska za Dejtonski sporazum i ustavnu BiH, a ne za onu kakvu drugi žele da nametnu.

- Zbog toga nas napadaju da smo separatisti, a mi smo legalisti i tražimo da se poštuje Ustav - rekao je Dodik i dodao da je BiH eksperiment Zapada koji ne može da uspije.

On je istakao da se BiH štiti silom Zapada, koji favorizuje samo jednu stranu, a na štetu Hrvata i Srba.