latinica  ћирилица
24/04/2024 |  11:10 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Povodom Dana grada položeni vijenci i odata počast; Banjaluka uvijek bila na braniku slobode (FOTO/VIDEO)

Banjaluka obilježava Dan grada, u znak sjećanja na dan kada je grad oslobođen od fašizma 1945. godine. 22. aprila 1945. godine Šesta krajiška brigada, na čelu sa komandantom Milančićem Miljevićem, oslobodila je Banjaluku od fašizma.
Banjaluka - polaganje vijenaca - Foto: Ustupljena fotografija
Banjaluka - polaganje vijenacaFoto: Ustupljena fotografija

Obilježavanje Dana grada počelo je odavanjem počasti i polaganjem vijenaca, uz prisustvo zvaničnika.

Kod spomenika 12 beba u Banjaluci položeni su vijenci u okviru proslave Dana grada.

Polaganje vijenaca (Foto: Ustupljena fotografija)

Vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, potpredsjednik Vlade i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, delegacija grada Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom, te predstavnici Gradske boračke organizacije i Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Banjaluka zapadni srpski centar spreman da sačuva svoju slobodu i prenese je na buduće generacije.

- Sloboda je skupa o čemu svjedoče brojni spomenici. Zbog toga mora biti sačuvana. Puno poštovanje prema onima koji su Banjaluku vijekovima čuvali i oslobađali. O borbi za slobodu svjedoče spomenici iz turskog i austrougarskog doba, doba nacističke okupacije i proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata - rekao je Stevandić.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je Banjaluka uvijek imala časnu ulogu u svim događajima tokom istorije, te da je bila na braniku slobode.

- Opravdala je ulogu u dosadašnjim teškim i dobrim periodima. Banjaluka je administrativni centar Republike Srpske i mjesto gdje se odvija život u mnogim segmentima, ali i centar koji upravlja procesima u Srpskoj i primjer dobre saradnje sa svima i preko granica. Ponosna sam na ono što su Banjalučani dali kao doprinos Banjaluci - rekla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Prema njenim riječima, na ovaj način treba posmatrati budućnost Banjaluke i da lokalne i republičke vlasti rade na tome da ostane dostojanstvena i sa časnom pozicijom.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da sloboda nema cijenu, što je, kako kaže, srpski narod kroz vjekovnu borbu potvrdio i za nju i veliku žrtvu položio.

      View this post on Instagram

A post shared by Draško Stanivuković (@draskostanivukovic)

- Koliko je sloboda važna znali su pripadnici 6. krajiške brigade tog 22. aprila 1945. godine kada su trijumfalno umarširali u Banjaluku i oslobodili je od zla zvanog fašizam. Neka njihov duh hrabrosti i požrtvovanosti uvijek bude inspiracija nama i budućim generacijama. Praštajmo, slavimo, pamtimo i ne dozvolimo da se ikada zaboravi, jer onaj ko ne poznaje svoju prošlost osuđen je na ponavljanje - kaže Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković rekao je da se danas, kada ovaj grad obilježava 79 godina od oslobođenja od fašizma, svi trebaju sjećati tog događaja i žrtava koje nisu bile uzaludne.

Ninković je istakao da je Banjaluka postala administrativni, sportski, kulturni i univerzitetski centar koji je nastavio da se razvija.

- Imamo obavezu da nastavimo da razvijamo Banjaluku i da je činimo ekonomski razvijenijom i pristupačnijoj prema svim poslovnim i privrednim subjektima i Banjalučanima - rekao je Ninković.

Na Trgu palih boraca u Banjaluci odata je počast herojima i položeni vijenci na Spomen-obilježje poginulim borcima NOR-a u okviru proslave Dana grada.

Polaganje vijenaca poginulim borcima NOR-a (Foto: Ustupljena fotografija)

Vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Republike Marko Romić, predstavnici grada, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, bivši logoraši iz Drugog svjetskog rata i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Polaganje vijenaca herojima NOR-a (Foto: Ustupljena fotografija)

Takođe, vijence su položile delegacija Narodne skupštine, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać i gosti iz Sremske Mitrovice.

 Odata počast herojima NOR-a (Foto: Ustupljena fotografija)

Prethodno su na Spomen-obilježju žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" takođe položeni vijenci.

Vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, delegacija grada Banjaluka, te predstavnici gradske Boračke organizacije i Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U okviru obilježavanja Dana grada predviđene su brojne aktivnosti.

Svečana akademija biće održana u sportskoj dvorani "Borik" u 19 časova. Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" dobiće ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i posthumno general Momir Talić.

Prije akademije, gradonačelnik Draško Stanivuković će u 18 časova, zajedno sa Vučevićem, Dačićem i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem posjetiti novoizgrađenu školu "Kosovo i Metohija" u naselju Ada.

Dan grada Banjaluka slavi se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.