latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:41 ⇒ 20:22 | Autor: TANЈUG

Zijade: Primjena sporazuma nikada nije bila hitnija, važno da se ZSO formira (VIDEO)

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade izjavila je danas da primena sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu nikad nije bilo hitnije pitanje, koje može da pomogne da se spriječe nove krize i zaustave nizovi kriza.
Karoline Zijade (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO) -
Karoline Zijade (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO)

Ona je na početku sjednice Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se predstavlja šestomjesečni izveštaj UN o KiM rekla da je to od najvećeg značaja za obje strane i da one moraju da budu posvećene tome.

Zijade je istovremeno izrazila zabrinutost zbog sporne uredbe takozvane CBK o dinaru, i izrazila nadu da bi rješenje moglo da se postigne zbog čega je apelovala na obe strane da to učine.

Kao još jednu važnu stvar ona je istakla preduzimanje koraka ka uspostavljanju ZSO.

- Kakav god da je konačni oblik on obuhvata elemente održivih finasijskih garancija za lokalne Srbe, ali i za obrazovanje i zdravstvo. To je važan korak ka izgradnji povjerenja - rekla je Zijade.

Zijade je dodala da je tokom prethodnog perioda održala političke konsultacije sa političkim predstavnicima, vjerskim poglavarima, predstavnicima civilnog društva, kao i da je tokom njih glavno nezadovoljstvo nivoom postignutim kroz dijalog i efekat toga na bezbjednosnu situaciju.

- Nivo nepovjerenja je visok, proteklih mjeseci pojačane su tenzije. U proteklih nekoliko mjeseci usmjereni su napori da se riješi pitanje legitimiteta gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru naseljene Srbima. Srbi iz te četiri opštine sakupili su dovoljan broj potpisa, preko 20 odsto da bi započeli opoziv gradonačelnika izabranih sa manje od četiri odsto glasača. Dosta se razgovaralo o procesu sa ciljem da smanji tenzije nastalih na izborima - rekla je ona.

Prema njenim riječima, proces opoziva gradonačelnika, održan u nedjelju protekao je bez incidenata ali je samo 253 od više od 46.000 iskoristilo svoje pravo, što čini da se krhka bezbjednosna situacija produži.

Dodala je i da će nastaviti da podržava dijalog pod posredstvom EU.

- Tokom protekle god došlo je do mnogih koraka unazad na izgradnji povjerenja. Brojna dešavanja su napravila poteškoće i povećala nepovjerenje. Česta upotreba zapaljive retorike u oba smjera iziskuje punu pažnju, kao i odgovornu akciju - rekla je ona.

Kako je rekla međunarodne institucije nastavljaju da rade na dijalogu i naglasila da brojni postignuti sporazumi omogućavaju jasnu mapu puta ka rješavanju otvorenih pitanja.

Zijade je dodala da su tokom prethodnog perioda postignuti neki smisleni rezultati, poput napretka u vezi pitanja registarskih tablica, koraka na energetskoj mapi puta i po pitanju carine.

Istakla je i da će UNMIK nastaviti da se zalaže za stvaranje uslova za miran i normalan život za sve ljude na KiM, ali I da će nastaviti da poziva sve lidere, političke i pripadnike civilnog društva da ispune svoje obaveze u tom istom cilju.

- Nastavićemo da dajemo punu podršku kako bi se prioritet dao dijalogu, a ne jednostranim potezima. Ili da nemamo retoriku koja izaziva podjele. Ako vidimo ovaj trend nekih zastoja u sveukupnom poverenju, mi ćemo ostati odlučni u tome da napravimo, izgradimo bolju budućnost. Dijalog u dobroj vjeri, komunikacija i uzajamno razumijevanje su nešto što obilježava taj put napred. Napredak se rađa iz postupaka koje se preduzimaju sa voljom da se postigne kompromis - zaključila je ona.