latinica  ћирилица
22/04/2024 |  16:28 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

U Banjaluci konferencija "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH" (VIDEO)

U Banjaluci se održava Prva međunarodna konferencija o infrastrukturi geoprostornih podataka.
Konferencija RUGIP-a - Foto: RTRS
Konferencija RUGIP-aFoto: RTRS

Konferenciju je organizovala Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u partnerskom projektu sa Geodetskom upravom Švedske – pod nazivom "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH".

U okviru ovog projekta RUGIP je dobio dva miliona evra donatorskih sredstava. Isti iznos dobila je Geodetska uprava Federacije BiH.

Uspostavljanje infrastrukture geoprostornih podataka od izuzetnog je značaja za unapređenje zemljišne administracije u Republici Srpskoj. Rezultati projekta vidljivi su i u praksi. Posebno su značajni za oblast poljoprivrede.

- Evidencijom sjetvenih površina koje smo unazad dvije godine počeli ad koristimo ministratsvo je uštedilo preko milion i po KM, sada tačno zanmo koje površine su zasijane i kojom kulturom. Kada je u pitanju dodijela zemljišta na koncesije digitalizacijom koja je završena preko 80 odsto u našim opštinama mi sada raspolažemo podacima i možemo da omogućimo našim poljopriverdnim proizvođačima preko loaklnih zajednica ako je u pitanju zakup preko koncesija - rekao je minsitar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Međunarodna konferencija okupila je više od stotinu učesnika iz Srpske, Federacije BiH, zemalja regiona, ali i Švedske i Holandije. Osim konferencije, zahvaljujući donatorskim sredstvima sprovodi se niz aktivnosti.

- U ta sredstva većinom je stvar organizacija, kako konferencija, kako određenih eksperata koej možemo da dovedemo kod nas da nam te neke stvari približe i određenih konferencija i određenih studijskih posijeta i imamo tačno navedeno kako i na koji način ta sredstva možemo da koristimo - kaže direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković.

Projekat ima tri komponente, čiji je cilj jačanje kapaciteta nadležnih uprava. U planu je petogodišnja realizacija.

- U nordijskim zemljama imamo snažnu saradnju između geodetskih uprava. Razmejnjujemo i dijelimo informacije između zemalja, ali i po pitanju službi i usluga za pozicioniranje svi naši sistemi su povezani. Ovo su samo neki od primjera sardnje koje želimo da uspostavimo i ovdje - kaže projekt menadžer "Delef-a" Јenis Sveneval.

Republička geodetska uprava, po najsavremenijim standardima Evropske unije, obrađuje podatke institucija, koje čine Savjet za infrastrukturu geoprostornih podataka. U planu je i donošenje nacrta zakona koji treba da uredi ovu oblast.