latinica  ћирилица
21/04/2024 |  10:32 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

"Genocid znači istrebljenje naroda - to se u Srebrenici nije desilo"

Pojam genocida izmišljen je za opis zločina Holokausta, a ukoliko se događaji iz Srebrenice nazovu tako - ono iz Drugog svjetskog rata mora da dobije novi naziv, te nije riječ o pukoj semantici, već definiciji i imenu za istrebljenje čitavog naroda, što se u Srebrenici nije desilo, ukazao je profesor Branislav Ristivojević komentarišući proguranu inicijativu za donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Ristivojević, koji predaje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, podsjetio je na činjenicu da su rezolucije Generalne skupštine UN bez realnog značaja, već nose samo "moralnu" težinu, koja ne proizvodi nikakve pravne posljedice.

- Upravo zato što rezolucije Generalne skupštine UN nemaju pravnu snagu, možete šta god hoćete nazvati genocidom. Više od pola država to izglasa i `doviđenja, molim`. I tribunal je presudio da je ono što se desilo u Srebrenici genocid, iako nije - rekao je Ristivojević za Sputnjik.

Kada je riječ o pojmu genocida, Ristivojević smatra da se ovim samo njegova donja granica spušta.

- To i Јevrejima, očekivano, mnogo smeta. Podsećam na reči Noama Čomskog, da se, ukoliko je ono što se desilo u Srebrenici genocid, ono šta se desilo u Aušvicu mora dobiti drugo ime - rekao je Ristivojević.

Ristivojević smatra da je sve to posljedica poretka koji je zasnovan na pravilima, odnosno svijeta gdje moćnici hoće da ukinu pravo, a izgrade međunarodni sistem zasnovan na neobaveznim smernicama.

- Kad nema prava, a kada postoje samo pravila, ona se primenjuju selektivno i od slučaja do slučaja. Silnima i moćnima kao što su Amerikanci odgovara takav poredak. Ono što njima ne odgovara je da poredak bude čvrst, jasan i nedvosmislen i da se primenjuje i važi za njih. Bogu hvala, pa se stvara multipolarni svet i njima je to sve manje i manje moguće i sve manje i manje verovatno - rekao je Ristivojević.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je lako Njemačkoj da drži moralne pridike u uslovima u kojima se ona nalazi.

- Njemačka je postavljena na prvo mesto u Evropi, bila je temelj osnivanja Evropske zajednice i potonje EU, temelj NATO-a, dozvoljeno joj je nacionalno ujedinjenje, pa čak i delovanje na našim prostorima. Nikome nije palo na pamet da Bavarsku i Austriju, izvorišta nacizma, pretvori u dom jevrejskog naroda - rekao je Antić.

Antić je rekao da je krajnji cilj Njemačke da skrene zapravo pažnju sa sebe i svoje odgovornosti.

- Cilj im je, i dalje, uništenje Srba. Čitava saga oko rezolucije o genocidu za cilj ima da pokaže kako će izgledati osveta u taboru NATO-a ukoliko Srbi ne budu spremni da ratuju, ne samo protiv Rusije ili nekog drugog, već i da odbacimo svoju kulturu, identitet i istoriju - rekao je Antić.

On je rekao da danas Njemačka, Velika Britanija, Francuska i SAD ne ratuju samo protiv Srba, kojima nisu naklonjeni, već protiv ćirilice, a to se vidi i u Hrvatskoj, u Federaciji BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji.

- Mislim da je više urađeno na uništavanju dostojanstva i ponosa srpskog naroda posle 1995. i 1999. godine, nego što je ikada igde, i u Istočnoj Nemačkoj učinjeno na unižavanju nemačkog naroda i oduzimanju njegovog ponosa - rekao je Antić.

Antić je podsjetio da SAD i NATO mogu imati razne koristi od ovakve rezolucije i da kada ih pominje ne treba greškom zamišljati nekadašnje nezaustavljive velesile.

- Reč je o političkim elitama naroda u opadanju poput Nemaca, Britanaca, Francuza, Amerikanaca, odnosno manjini čovečanstva koja na ovaj način pokušava da pridobije još neki poen. Ova rezolucija može da stavi na stranu Amerike neke islamske zemlje. U ovom trenutku od islamskih zemalja mogu da računaju samo na nekoliko pokreta koje finansiraju - rekao je Antić.

On je rekao da je još jedna posljedica na koju bi računali ta da bi ovo moglo ponovo da osami Rusiju i Srbiju.

- Takođe, njihova krajnja ideja je da Srbe polako liše državnosti. Moje uverenje je da to njihovo insistiranje i laganje da ta rezolucija nije uperena protiv Srbije i teze njihovih ovdašnjih pristalica i najamnika, među kojima su i univerzitetski profesori, da postoji kolektivna krivica. Јasno nas upućuje na to da je njihova ideja da u perspektivi ukinu i Republiku Srpsku i Srbiju - zaključio je Antić.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.