latinica  ћирилица
20/04/2024 |  12:17 | Autor: SRNA

Rezolucija o Srebrenici - još jedan korak ka rasturanju BiH

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja rekao je da stabilnosti i opstanku BiH neće doprinijeti ni najnovije bošnjačko lobiranje za usvajanje rezolucije o Srebrenici u organima UN i ocijenio da je to samo još jedan korak u rasturanju BiH.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Povodom informacija da bošnjačko lobiranje za ovu rezoluciju nije izazvalo veliki diplomatski interes, Šolaja je naveo da to govori da se ipak u svijetu prati situacija u BiH, ali i ono što ona predstavlja u međunarodnim odnosima.

- Vjerovatno će se narednih dana, do samog glasanja o rezoluciji, vidjeti kuda će sve to da se kreće - rekao je Šolaja, komentarišući saznanja Večernjih novosti da je u svrhu prezentacije rezolucije o Srebrenici misija BiH pri UN organizovala brifing na koji je od planiranih 200 došlo svega 50 gostiju, od kojih je samo tridesetak bilo iz svijeta diplomatije.

On je ocijenio da svako separatno vođenje spoljne politike neće doprinijeti stabilnosti i opstanku BiH i naglasio da se time i suštinski urušavaju unutrašnji odnosi u BiH definisani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ako se separatno vode određene diplomatske aktivnosti, to je samo još jedan korak u rasturanju BiH. Ukoliko je taj diplomatski fijasko /za koji su lobirali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić/ zaista takav, onda to govori da se ipak u svijetu prati situacija u BiH, ali i ono što ona predstavlja u međunarodnim odnosima - rekao je Šolaja.

Večernje novosti pišu da su Komšić i Bećirović, zaboravljajući da legionar smrti /komandant muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naser Orić nikada nije kažnjen za organizaciju i sprovođenje maskara nad 3.500 srpskih civila u srebreničkom kraju, pokušali da na zatvorenim konsultacijama prodaju svoj providni trik - da pomenuta rezolucija nije uperena protiv srpskog naroda, već samo protiv onih koji su počinili zločine.