latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:31 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Matić: Srpski narod neće odustati od borbe protiv pravnog nasilja

Politikolog Filip Matić izjavio je Srni da je usvajanje Izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, put kojim srpski narod treba da ide, te da je posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokazatelj da srpski narod neće odustati od borbe protiv kršenja Ustava BiH i borbe protiv pravnog nasilja.
Filip Matić - Foto: RTRS
Filip MatićFoto: RTRS

- To je put istine i nauke. U trenutnom poretku međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, koji se zasniva isključivo na zakonu sile, na zakonu jačeg, ne postoji način da mi nekome dokažemo nešto - izjavio je Matić.

On je poručio da iz tog razloga treba raditi na ovakvim izvještajima, naučno istraživati i ostavljati tragove istine.

- Naši univerziteti trebalo bi posebno da se bave tim stvarima i da proizvedu što je moguće više radova, kao i da iznesu izvještaje o stvarnim događajima u ratu - poručio je Matić.

On je ocijenio da je od izuzetnog značaja i to što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Izborni zakon.

Matić je istakao da Republika Srpska vodi pravnu borbu i podsjetio na Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je jasno naglašeno da su sve nadležnosti, koje nisu pobrojane u tom članu, nadležnosti entiteta.

- Što znači da i izborno zakonodavstvo spada u nadležnosti entiteta - naglasio je Matić.

On je dodao da bi bilo dobro da se došlo do zajedničkog dogovora na nivou BiH, ali da je i u situaciji kada nije tako, važno da je Republika Srpska svoju borbu i stav pokazala na sjednici najvišeg zakonodavnog tijela.

Matić je poručio da će srpski narod uvijek stajati na strani demokratije i međunarodnog i domaćeg prava, ističući da su se jasne poruke mogle čuti i sa mirnog mitinga "Srpska te zove", koji je održan u Banjaluci.

- Mitinzi imaju značaj jer je srpsko jedinstvo najvažnija u ovim teškim vremenima, ali isto tako smatram da je naučna borba veoma bitna dugoročno - zaključio je Matić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 18. aprila, zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Potom je održan veliki narodni skup "Srpska te zove" u Banjaluci, kojem je, prema podacima MUP-a, prisustvovalo oko 50.000 građana.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.