latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:55 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Vojna vježba "Vihor 2024"; Srbija pokazuje sposobnost da napreduje na svim poljima, pa i u odbrani (VIDEO)

Na Privremenom poligonu "Pešter" završena je združena taktička vježba s bojevim gađanjem "Vihor 2024", na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme.
Operacija "Vihor 2024" (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Operacija "Vihor 2024" (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zadovoljan rezultatima višednevne Združene taktičke vojne vježbe "Vihor 2024" i da bi naša vojska u budućnosti trebalo da tako izgleda.

- Moramo da se oslobodimo principa tri brigade i ovo je način na koji bi trebalo to da izgleda u budućnosti. Tako ćemo organizovati našu vojsku - poručio je Vučić po završetku vežbe.

On je čestitao ministru odbrane Milošu Vučeviću, generalu Milanu Mojsiloviću i svim vojnicima na uspješnom izvođenju vježbe i istakao da je na njoj predstavljeno mnogo nove tehnike.

- Čak i tenkovi iz rezerve izgledaju kako treba da izgledaju. To su potpuno novi, modernizovani tenkovi. Mogli ste da vidite više tipova dronova, od onih izviđačkih do dronova kamikaza "komaraca" i "osica", koji su radili u paru. Mislim da je 12 ili 13 od 15 dronova kamikaza pogodilo svoje ciljeve. I sada ulazimo polako snažnije u proizvodnju tih dronova - rekao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je izrazio zadovoljstvo što su i privatne kompanije obavile dobar posao i da to govori da smo na dobrom putu da napravimo industriju dronova, koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije.

- Mogli ste da vidite i tipove vazduplova u njihovom naletu i bojevom gađanju i zadovoljan sam našom vojskom, ali moramo još mnogo da radimo, da popravljamo, da kupujemo, da se oslanjamo dodatno na našu namesku industriju. To je važno za nas - konstatovao je Vučić.

On je istakao da je sve to u odnosu na pre 10 godina skoro sve novo.

- Gotovo da ništa nismo imali pre samo 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredvala i koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju odbranu i svoju slobodu i nezavisnost - zaključio je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas, poslije Združene taktičke vojne vježbe koja se održala na Pešteru, da Srbija pokazuje sposobnost da napreduje na svim poljima, pa tako i na polju odbrane i osposobljavanja Vojske Srbije.

Dodik je čestitao vojsci na uspješno izvedenoj vežbi, navodeći da je pokazala operativnu sposobnost i visok stepen morala.

- Veoma je važno da i mi iz Republike Srpske znamo i posmatramo sposobnosti koje ovdje pokazuje Vojska Srbije, da očuva Srbiju, njen teritorijalni potencijal i integritet i obezbijedi slobodu za koju se svi zalažemo - rekao je Dodik.

Dodao je da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje i da nije ni segment odbrane i osposobljavanja vojske zapostavljen.

- Današanja vježba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može da raduje sve ljude i građane Srbije i nas u Republici Srpskoj - naveo je Dodik.

Vježbi su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Među prisutnim zvaničnicima su bili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta Crne Gore Andrija Mandić, vojni vrh Srbije predvođen načelnikom Generalštaba Vojske generalom Milanom Mojsilovićem, kao i ministri u Vladi Srbije, te predstavnici diplomatskog kora.

Stevandić je rekao da se na ovim vježbama prikazuje zajedništvo, te da su Srpska i Srbija uvijek zajedno u svemu.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vježbe da će tokom "Vihora 2024" biti prikazani prvi put mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vježbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vježba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koje su u okviru združene vežbe "Vihor 2024" angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu Pešter Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letjelice kratkog dometa "sjenka", kiler drona "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac".

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka biće upotrebljeni tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Kada riječ o letjelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "Vihora" će biti angažovani avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Planirano je da se tokom uvježbavanja prikažu i protivvazduhoplovni sistemi "FK-3", "PASARS" i "PANCIR-S1", kao i sistem za detekciju i ometanje bespilottnih vazduhoplova "Repelent".