latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:45 ⇒ 11:51 | Autor: TANЈUG

Počela evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana u Indoneziji (FOTO/VIDEO)

Stanovnici koji žive na indonežanskom ostrvu Sulavesi evakuisani su danas zbog opasnosti od širenja pepela, raspršenog kamenja, vrelog vulkanskog oblaka i potencijalnog cunamija, preneo je AP.
Vulkan u Indoneziji (Foto: EPA-EFE/BASARNAS) -
Vulkan u Indoneziji (Foto: EPA-EFE/BASARNAS)

Vlasti su naložile da više od 11.000 ljudi napusti svoje domove, ali dosad je to uradilo oko 1.000 ljudi.

Međunarodni aerodrom u gradu Manado, koji se nalazi na manje od 100 kilometara od vulkana Maunt Ruang, i dalje je zatvoren zbog vulkanskog pepela koji se širi vazduhom.

Satelitski snimci Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku prikazuju da se pepeo proširio na zapad, sjeverozapad, sjeveroistok i jugoistok, pokrivajući Manado i Sevevernu Minahasu.

- I dalje pratimo razvoj situacije nakon erupcije Maunt Ruanga i radimo u koordinaciji sa relevantnim akterima, kako bismo predvidjeli akcije da se omogući bezbjednost i udobnost avio saobraćaja - izjavio je šef regionalnog aerodroma Ambar Surjoko.

Zvaničnici strahuju da bi dio vulkana mogao da se uruši u more i da izazove cunami, što se i desilo prilikom erupcije tog vulkana 1871. godine.

U srijedu, Maunt Ruang je imao bar pet jakih erupcija, zbog čega je Centar za vulkanologiju i procjenu geološkog rizika izdao najviši nivo uzbune.

Građanima je rečeno da budu udaljeni najmanje šest kilometara od vulkana nadmorske visine 725 metara.

Indonezija, arhipelag ostrva na kojem živi oko 270 miliona ljudi, ima 120 aktivnih vulkana.