latinica  ћирилица
16/04/2024 |  21:37 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Poslanica Bundestaga: Nikada u istoriji SE nije se uključila međunarodno nepriznata država

Poslanica Bundestaga Žaklin Nastić prokomentarisala je odluku u kojoj je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila nacrt izveštaja izvjestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani.
Evropski parlament (foto: arhiva/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Evropski parlament (foto: arhiva/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Današnja odluka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da preporuči Kosmet za članicu Savjeta Evrope je teška greška i ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana - navela je Nastićeva.

Ona dodaje, da se nikada ranije u istoriji Savjeta Evrope nije dogodilo da se u SE uključi neka međunarodno nepriznata država.

- Priština i Aljbin Kurti gaze sva manjinska prava na Kosovu i nisu primijenili nijedan sporazum iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Priština godinama sistematski pokreće zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosmetu. Represija i policijsko nasilje kosovsko-albanskih policijskih snaga nad Srbima i Romima su tamo svakodnevnica - dodaje Nastićeva, koja je odnedavno član nove partije u Njemačkoj, Sara Vagenkneht - Za razum i pravdu (Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit).

      View this post on Instagram

A post shared by Żaklin Nastic (@zaklinnastic)

Nastićeva ističe, da primanjem Kosmeta u Savjet Evrope, zapadne vrijednosti nagrađuju vještački stvorenu državu i time usporavju dijalog Beograda i Prištine.

- Ovo bi otvorilo Pandorinu kutiju. Tako se pravi međunarodni presedan - zaključuje Nastićeva.