latinica  ћирилица
16/04/2024 |  15:17 ⇒ 15:52 | Autor: TANЈUG

EU mijenja ambasadore: Lajčak ide u Švajcarsku, u Prištinu dolazi Estonac Aivo Orav

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj imenovao je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za ambasadora EU u Švajcarskoj, dok će novi šef Kancelarije EU u Prištini biti stalni predstavnik Estonije pri EU i bivši ambasador u Crnoj Gori Aivo Orav.
Zastava Evropske unija, Brisel (foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Zastava Evropske unija, Brisel (foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj je imenovao 44 šefa delegacija, kancelarija i otpravnika poslova EU za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom svijeta, među kojima je i aktuelni šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju pri Evropskoj komisiji Majkl Miler, koji je imenovan za ambasadora u Bangladešu.

Na objavljenoj listi ne navodi se ime Lajčakog nasljednika za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, a ovim promjenama diplomatskog kadra obuhvaćeno je više partnera sa Zapadnog Balkana.

Tako je specijalni izaslanik EU za spoljne aspekte migracija i bivši ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka imenovan za ambasadora EU u BiH, dok je aktuelni ambasador EU u Sarajevu Јohan Satler imenovan za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Novi ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji biće aktuelni ambasador EU u Maleziji i bivši šef odjeljenja za podršku delegacijama u EEAS Rokas Mihalis.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadora EU u Egiptu.

Proces imenovanja biće formalizovan nakon prijema zvaničnog odobrenja zemalja domaćina, tamo gdje je to moguće.