latinica  ћирилица
16/04/2024 |  13:46 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Patrijarh potpisao ugovor o stipendiranju studenata bogoslovija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije potpisao je u Beogradu ugovor o stipendiranju studenata bogoslovskih fakulteta i akademija.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Ugovore su u Palati Srbija potpisali i najviši predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, koje su podnijele prijave na konkurs Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije.

Osim patrijarha, svečanosti potpisivanja su prisustvovali i episkopi bački Irinej i raško-prizrenski Teodosije, direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Srbije Vladimir Roganović, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Patrijarh Porfirije je u besjedi nakon potpisivanja istakao značaj i smisao obrazovanja i prosvjete, navodeći da to za srpsku, ali i sve druge crkve i i vjerske zajednice u Srbiji predstavlja jednu od najvažnijih briga.

Patrijarh je istakao da su vaspitanje i obrazovanje važni za društvo i državu, te da se Crkva i društvo ne mogu odvojiti.

- Koliko god je važno sticanje znanja, jednako je važno i versko obrazovanje i vaspitanje, zato što se ono tiče u najdubljem smislu identiteta, odnosno onog što čovek jeste i treba da bude - rekao je srpsk patrijarh.

Njegova svetost je istakao da Crkva smatra veoma značajnom saradnju između države i crkve i vjerskih zajednica u svim njenim segmentima, a naročito u oblasti prosvjete i obrazovanja, te ukazao i na značaj teologije i bogoslovlja, navodeći da je bogoslovlje jedna od najvažnijih briga crkve i svih vjerskih zajednica jer se tiče, ne samo informacija o Bogu i vjerskom životu, nego i cjelovitog bića čovjeka, vrijednosti i načina njegovog postojanja.

- Bogoslovlje obuhvata sve što mislimo, govorimo, činimo i što jesmo. Zato bogoslovlje ima i svoj spoljašnji izraz i svoje unutrašnje dimenzije, iskustvo sa Bogo postaje naš život - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da bogoslovlje nema za cilj da se usklađuje sa duhom vremena, nego da preobražava duh vremena i čini ka preudkusom vječnosti, carstva Božijeg.

- Da budemo jedno ne samo u veri, nego i u dubokom unutarnjem znanju i spoznaji da je Bog naš tvorac, ali i promislitelj koji se brine o nama, i da je on iznad svega ljubav, a mi stvoreni po njegovoj slici i prilici, što znači da smo i bića stvorena i za večnost - rekao je patrijarh Porfirje.

Roganović je u obraćanju podsjetio na kontinuiranu podršku koji Srbija pruža mladim teolozima i gradi čvrste mostove međuvjerskog razumijevanja i saradnje i ima snažnu želju da pruži podstrek razvoju teološke misli i nauke.

- Srbija je mesto gde se grade prijateljstva, razumevanje i ljubav, gde su mozaici različitih tradicija, kultura i duhovnosti, koje su obogatile jedna drugu - rekao je Roganović.

On je napomenuo da Uprava ostaje privržena da pomaže oblast teološkog obrazovanja, jer se tako unapređuje duhovna i teološka kultura, te da zato i obezbjeđuje znatna sredsvta za stependiranje studuenta srednjih vjerksih škola i teoloških fakulteta.

- Posvećeni smo negovanju najboljih mogućih odnosa sa svim tradicionalnim crkvama i verskim zjednicama i na tom putu nema boljeg načina njego ulagati u obrazovanje i vaspitanje naše dece - istakao je Roganović.

Roganović je ukazao na temeljeni ideal obrazovanja još od antičkih vremena i da je primarni cilj obrazovanja stvaranje pravednog društvaa, a da vjersko obrazovanje ima dvostruki učinak - individualni i socijalni jer inividualnim se stiče znanje o osnovnim moralnim vrlinama, a socijalnim se formira pravednije i humanije društvo.

Nakon potpisivanja je upriličen i okrugli sto "Versko obrazovanje u 21. veku – perspektiva i usklađenost sa sistemom obrazovanja u Srbiji", na kojem su razmatrana pitanja razvoja i unapređivanja verskog obrazovanja u odnosu na propise koji uređuju oblast obrazovanja u Srbiji.

Događaj je organizovala Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije.