latinica  ћирилица
16/04/2024 |  10:31 ⇒ 10:38 | Autor: TANЈUG

Košarkaši Partizana na današnji dan prije 32 godine postali prvaci Evrope (VIDEO)

Na današnji dan prije 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrop, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobijedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.
KK Partizan - Foto: RTRS
KK PartizanFoto: RTRS

Sadašnji trener Partizana Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobijedio u legendarnom istanbulskom finalu.

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu prije je bio igrač "crno-bijelih".

Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubjedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosjek godina bio je tek 21,7.

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Pre Huventuda, Partizan je u polufinalu Fajnal fora savladao italijanski Filips rezultatom 82:75.

Klub iz Milana je prije Fajnal fora važio za glavnog favorita za osvajanje pehara.

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Јugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.