latinica  ћирилица
15/04/2024 |  13:19 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području Semberije u završnim fazama. Zasadima kukuruza, strnim žitima i drugim kulturama pogodovaće najavljene padavine, ali ne i nagla promjena vremena, gostujući u emisiji Zajednički talas Radija Srpske, rekli su stručnjaci ove oblasti u Poljoprivrednom institutu Srpske, Slavko Radanović i Dragan Mandić.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS

Ove godine pod kukuruzom će se naći veće površine.

Šef Zavoda za kukuruz u Poljoprivrednom institutu Srpske, Slavko Radanović, kaže da je ovogodišnju sjetvu obilježio izuzetno sušan period. Kaže i da poljoprivrednici u narednim danima strahuju od niskih temperatura.

- Kako će se ponašati zasijano sjeme zavisi od toga koliko će potrajati najavljene niske temperature i kolike će biti njene vrijednosti. Za usjeve koji su već u fazi dva-tri lista, kiša će jako dobro doći. Ali, temperature su te koje će odrediti dalji tok razvoja. Hladno vrijeme prouzrokovaće određeni stres, ali neće životno ugroziti biljke - zaključio je Radanović.

Strnim žitima na poljima Srpske zasijano je oko 60,000 hektara.

Dragan Mandić, iz Poljoprivrednog instituta Srpske, ocjenjuje da su ovi usjevi, trenutno, u dobroj kondiciji.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednicima bi glavobolje mogao zadati korov, koji prijeti da umanji prinose.

- U narednim danima ne očekujem značajni pad temperature, očekujem da će se njene vrijednosti kretati od tri do pet stepeni, pa takve vremenske prilike ne bi trebale u zasadima žita ostaviti veće tragove. Ukoliko bude većih nepogoda, poput grada i oluja, to bi prouzrokovalo polijeganje cjelokupne zelene mase i velike štete na poljima ozimih usjeva - je Mandić.

Za veći prinos i kvalitet zrna, Mandić proizvođačima savjetuje drugu prihranu azotnim đubrivima.

Ukoliko se odluče za đibrivo KAN, preporučena količina je 100 do 150 kilograma po hektaru.