latinica  ћирилица
15/04/2024 |  13:13 | Autor: SRNA

Milićević: Praktično sam deportovan iz Hrvatske

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za saradnju sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da je praktično deportovan iz Hrvatske kada je pokušao da posjeti memorijalni centar u Јasenovcu, te da je ta naredba stigla "sa vrha".
Đorđe Milićević (foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs) -
Đorđe Milićević (foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs)

Milićević je rekao da je deportovan juče, nakon što je razgovarao sa Srbima iz Paklenice i Novske u Hrvatskoj o tome kako im pomoći, što je u skladu sa njegovim poslom, i da nije bilo nikakavih političkih pamfleta, niti miješanja u unutrašnje političke prilike u Hrvatskoj.

On je naveo da je suština njegove posjete bila u skladu sa obavezom posla koji obavlja, da razgovara sa predstavnicima mjesne zajednice Paklenica, u Hrvatskoj, sa predstavnicima kulturno-umjetničkog društva o pomoći radi unapređenja života u lokalnoj zajednici.

- Tema je bila kako pomoći našim sunarodnicima kojih je nekada bilo više od 90 odsto u Novskoj, a danas ima samo 12 porodica - rekao je Milićević za televiziju Pink.

On je dodao da su tada definisani određeni ciljevi, šta je to što može da se uradi i da je ubijeđen da će to biti realizovano.

- Nakon toga smo se uputili ka memorijalnom centru Јasenovac, koji je udaljen četiri kilometra. Kao čovjek i Srbin sam htio da odem i upalim svijeće. Pojavilo se pet policijskih automobila i rekli su mi da se moja posjeta tu završava i da moram da se vratim na granični prelaz Bajakovo ili će me oni do tamo otpratiti - rekao je Milićević.

On je naveo da je praktično deportovan iz Hrvatske.

- Rekao sam i da mi želimo tamo da položimo cvijeće i upalimo svijeće, bez kamera, izjava, da se poklonim srpskim žrtvama. Rečeno mi je da su dobili "naredbu sa vrha". Pitao sam šta to tačno znači. Čak mi je bilo onemogućeno pred samim memorijalnim centrom izađem iz kombija kojim sam putovao - rekao je Milićević.

On je dodao da se nije osjećao kao štićena ličnost.

- Svakako ću doći u memorijalni centar, svakako ću posjetiti Јasenovac - istakao je Milićević.