latinica  ћирилица
14/04/2024 |  17:38 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

"Hitlerove sjenke" opet lebde nad Balkanom

Uporna nastojanja bošnjačke političke elite i jednog broja zapadnih država, ovog puta Njemačke, da srpski narod u UN bude žigosan kao genocidan nisu samo u funkciji "pranja" njihove prošlosti, već nečeg mnogo ozbiljnijeg - pripreme novog pogroma i genocida nad srpskim narodom, prvenstveno onim zapadno od Drine, upozorio je direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija)

Mastilović je ukazao da je namjera bošnjačko-njemačke rezolucije to da ne bude reagovanja svjetske javnosti na nove pokušaje zatiranja srpskog naroda na ovom prostoru.

- Ne treba ni sumnjati, imajući u vidu istorijsko iskustvo, da će taj pokušaj neminovno uslijediti u budućnosti, samo je pitanje kada - izjavio je Mastilović Srni.

Prema njegovim riječima, da su Njemačka i njeni balkanski saveznici iskreno raskrstili sa svojom nacističkom i fašističkom prošlošću, onda bi u UN sada bio prijedlog rezolucije o genocidu koji je nad srpskim narodom počinjen u Drugom svjetskom ratu.

Umjesto toga, podsjeća Mastilović, u Njemačkoj su nakon Drugog svjetskog rata objavljivane knjige ratnih komandanata nacističkih divizija i to onih koje su na ovom prostoru počinile najužasnije zločine.

- Nažalost, istorijsko iskustvo nam govori da od devedesetih godina 20. vijeka, "Hitlerove sjenke" opet lebde nad Balkanom - zaključio je Mastilović.