latinica  ћирилица
14/04/2024 |  07:27 ⇒ 15/04/2024 | 00:16 | Autor: Agencije

Rusija u UN: Napad Irana odgovor na sramnu neaktivnost SB UN; Gutereš: Bliski istok na ivici (FOTO/VIDEO)

Izraelski ratni kabinet je odlučan da odgovori na napad Irana ali tek treba da odluči o vremenu i obimu. Teheran upozorava da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa. SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obe strane na suzdržanost. Održana sjednica SB UN. Antonio Guteres upozorio na opasnost od sukoba širokih razmjera. Izrael pozvao SB da uvede dodatne sankcije Teheranu. Iran poručuje da je iskoristio svoje pravo na samoodbranu.
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija)

Sjednicu i konferenciju za novinare pogledajte ovdje

00.06 - Iravani: Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sjednici SB UN povodom sinoćenjeg napada Irana na Izrael.

- UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbjednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu da osudi zločin, koji su podržale Kina, Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska - poručio je Iravani.

On je istakao da, usljed takvih okolnosti, Iran nije imao izbora, osim da iskoristi pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava.

23.50 - Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savjet bezbjednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

- SB mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora - rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu prije nego što bude prekasno - rekao je Erdan. 

On je na sjednici naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Јemena, Sirije i Iraka.

- Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svjetski - upozorio je Erdan.

23.21 - Rusija u UN: Napad Irana odgovor na sramnu neaktivnost SB UN

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Savjeta bezbjednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost Savjeta bezbjednosti UN, reakcija na eklatantan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju - kaže ruski ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, sjednica Savjeta bezbjednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael predstavlja paradu licemerja i dvostrukih standarda.

- Vrlo dobro znate da je napad na diplomatsku misiju po međunarodnom pravu casus belli. I da su se pod udarom našle zapadne misije, vi biste, bez oklijevanja, preduzeli uzvratne mjere i dokazivali u ovoj prostoriji da ste u pravu. Јer je za vas sve što se tiče zapadnih predstavništava i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno - rekao je Nebenzja na sjednici SB UN. 

- Evo i danas se u SB odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda Zapada, koju je čak nekako nezgodno gledati - kaže diplomata.

Kako je naveo, SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata i rezultat toga je očigledan.

- Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su tada suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan - rekao je Nebenzja, podsjećajući da su SAD i Velika Britanija ranije odbile da razmatraju nacrt izjave SN UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija takođe poziva Zapadni Јerusalim da slijedi primjer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

- Primjećujemo signal Teherana da ne želi dalju eskalaciju borbenih dejstava sa Izraelom. Apelujemo na Zapadni Јerusalim da slijedi njegov primjer i odustane od prakse provokativnih vojnih akcija na Bliskom istoku, koje su pune izuzetno opasnih rizika i posljedica širom regiona, i bez toga destabilizovanog usljed eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba - zaključio je Nebenzja.

23.07 - Vud: SAD očekuju da SB UN osudi iranski napad i sankcioniše Teheran

Iranski napad na Izrael zaslužuje odgovor i SAD očekuju da svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN osude ovaj napad, rekao je zamjenik američke predstavnice pri UN Robert Vud na hitnoj sednici Savjeta bezbjednosti UN povodom iranskog napada na Izrael.

On je istakao da UN imaju obavezu da ne dopuste da iranski napad prođe bez odgovora.

- Јuče smo vidjeli napad bez presedana na Izrael od strane zemlje koja je namjeravala da uništi (Izrael). Takav napad je bez presedana. Nadamo se da ćemo na ovom sastanku vidjeti potpunu osudu svih 15 članova ovih neviđenih napada na Izrael - rekao je Vud.

On je naglasio da će u narednim danima SAD istražiti dodatne mjere kako bi se Iran držao odgovornim za napad pred Ujedninjenim nacijama, kao i da će smatrati Teheran odgovornim za postupke svojih posrednika.

Američki zvaničnik je poručio da SAD žele da se regionalne tenzije smanje, ali da ne znaju koji će biti sljedeći potezi Izraela i Irana.

22.22 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je Bliski istok na ivici i da je sada trenutak za maksimalnu uzdržanost.

- Bliski istok je na ivici. Ljudi te regije su suočeni sa realnom opasnošću od razornog sukoba. Sada je trenutak za smirivanje i deeskalaciju. Sada je trenutak za maksimalnu uzdržanost - rekao je Guteres na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je ponovio da snažno osuđuje veliki napad Irana dronovima i raketama na Izrael i da poziva na momentalni prekid neprijateljstava.

- Podsjećam da Povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, odnosno upotrebu sile koja je na bilo koji način nekonzistentna sa svrhom UN - dodao je Guteres.

On je napomenuo da se mora poštovati princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata u skladu sa međunarodnim pravom i podsjetio da je osudio napad na iranski Konzulat u Damasku.

- Od vitalnog značaja je da se izbjegne bilo kakva akcija koja može da vodi do veće vojne konfrontacije na više frontova na Bliskom istoku - rekao je Guteres i podvukao da međunarodna zajednica dijeli odgovornost da spriječi dalju eskalaciju.

22.05 - U Njujorku je počela vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o napadu Irana na Izrael.

Sjednicu je zakazala Misija Malte u UN, koja predsjedava najvišim tijelom svjetske organizacije, na zahtjev Izraela.

21.40 - Premijer Јordana: Vojska će odgovoriti

Premijer Јordana Bišer Hasavneh saopštio je tokom obraćanja kabinetu da će se vojne snage ove zemlje suprotstaviti pokušaju bilo koje strane da ugrozi bezbjednost kraljevine.

- Vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na sve što bi ugrozilo sigurnost kraljevine i svetost njenog vazdušnog prostora i teritorije u slučaju opasnosti s bilo koje strane - istakao je on.

20.30 - SAD imale kontakt sa Iranom

Sjedinjene Američke Države su imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i prije i poslije masovnog napada Teherana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju tokom noći, izjavio je visoki zvaničnik administracije predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Zvaničnik je odbio da pruži detalje o kontaktima, rekavši samo da su SAD i Iran imali "seriju direktnih komunikacija preko švajcarskog kanala".

20.20 - Hagari: Izrael u stanju najviše pripravnosti, Iran želi eskalaciju sukoba

Izrael je i dalje u stanju pripravnosti nakon masovnog iranskog dronova i raketnog napada, izjavio je portparol IDF-a Danijel Hagari.

- Јoš uvijek smo u stanju pripravnosti i procjenjujemo situaciju. U posljednjih nekoliko sati odobrili smo operativne planove i za ofanzivnu i za defanzivnu akciju - rekao je Hagari.

19.55 - Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta bez odluke o napadu na Iran

Višesatni sastanak ratnog kabineta završen bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad, rekao je izraelski zvaničnik.

Kabinet je odlučan da odgovori, ali tek treba da odluči o vremenu i obimu.

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor.

19.50 - Јordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Јordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Јordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

19.30 - Fidan Blinkenu: Uzrok krize na na Bliskom istoku je konflikt u Gazi

Turski ministar spoljih poslova Hakan Fidan poručio je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blikenom da je Ankara zabrinuta zbog potencijalnog širenja konfilikta i dalje eskalacije u regionu, rekao je neimenovani turski diplomatski izvor za Rojters.

19.00 - Hercog: Razmatramo sve opcije nakon iranske objave rata

Predsjednik Izraela Isak Hercog rekao je u intervjuu za Skaj njuz da Izrael razmatra sve opcije, nakon sinoćnjeg napada Irana.

- Iran je sinoćnim napadom objavio rat. Mi smo sada uzdržani zato što znamo posljedice, i zato što imamo rasprave sa našim partnerima. Razmatramo sve opcije i sasvim sam uvjeren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod - poručio je Hercog.

18.45 - IDF: Izraelska vojska će angažovati dvije rezervne brigade za operacije u Gazi

- U skladu sa procenom situacije, IDF će angažovati približno dvije rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi - saopštile su Izraelske odbrambene snage.

18.40 - Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sjednici

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zatraženoj zbog iranskog napada na Izrael, izjavio je neimenovani izvor iz UN.

18.30 - Lideri G7 osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael i poručili da će raditi na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku.

- Iran je svojim akcijma dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu eskalaciju u regionu. Ovo mora da se izbjegne - navodi se u saopštenju koje je izdala Italija, predsjedavajuća zemlja G7.

18.18 - Iran tvrdi da su mete u Izraelu bile vojne baze u Nevatimu i na planini Hermo

Teheran je saopštio da je, u sinoćnjem napadu na Izrael , gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, prenijeli su iranski mediji.

Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji.

- Nije bilo planirano gađanje izraelski gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživjeli najgoru noć u njihovim životima - javila je iranska agencija ISNA.

18.00 - Fajon: Slovenija će na sjednici SB UN pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je da će Slovenija na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ponovo pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku i smirivanje situacije.

17.45 - Novi napad doseljenika na Zapadnoj obali, povrijeđena dva Palestinca

Dva Palestinca povrijeđena su u napadu doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Јedan Plaestinac je upucan u gradu Hableh, južno od grada Kalkilya, a drugi pretučen u gradu El Khader, južno od Betlehema, javlja Vafa.

17.30 - Ograničenja Komandnog centra Izraela i dalje na snazi - škole i fakulteti ostaju zatvoreni

Izraelske odbrambene snage saopštile su da će ograničenja Komande unutrašnjeg fronta izdata uoči sinoćnjeg napada iranskih raketa i dronova ostati na snazi do ponedjeljka u 23 časa.

16.48 - NATO osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

Portparol NATO Fara Daklala napisala je na platformi Iks da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

- Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja - navela je Daklala.

16.30 - Smotrič i Ben Gvir pozvali na snažan odgovor Izraela na iranske napade

Dvojica najtvrdokornijih krajnje desničarskih ministara izraelske vlade, ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir, pozvali su na snažan odgovor na napad iranskih dronova i raketa na Izrael.

15.30 - Njujork tajms: Poslije razgovora sa Bajdenom, Netanijahu odustao od uzvratnog napada na Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran poslije razgovora sa američkim predsjednikom DŽozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanijahua da odobri udar na Iran pošto je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, prenio je Tajms of Izrael.

15.23 - Izrael će uzvratiti Iranu na masovni napad raketama i dronovima kada za to dođe vrijeme, izjavio je ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i odrediti cijenu koju će Iran platiti na način i vrijeme koji nam odgovaraju", saopštio je Ganc.

15.17 -  Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Iran da ne izvodi nove napade na Izrael, nakon što je eskalacija sukoba na Bliskom istoku zasjenila početak njegove trodnevne turneje po Kini.

- Učinićemo sve da zaustavimo dalju eskalaciju - rekao je Šolc

15.13 - Turska ne želi dalju eskalaciju tenzija u regiji nakon napada Irana na Izrael dronovima i raketama, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Fidan je prenio ovu poruku u telefonskom razgovoru sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirabdolajanom.

Šef iranske diplomatije rekao je Fidanu da je njegova zemlja završila operaciju odmazde protiv Izraela, izjavili su turski izvori nadležni da diplomatiju.

15.10 - SAD: Širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne

14.30 - Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u utorak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj sazvao je za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael.

Borelj je napisao na platformi Iks da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbjednosti regiona Bliskog istoka.

14.27 - Zaharova: Izrael nije osudio napade Ukrajine na Rusiju

14.21 - Sunak: Britanski avioni obarali iranske dronove

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da su britanski vojni avioni obarali bespilotne letjelice koje je Iran lansirao u napadu na Izrael i pozvao na smirivanje radi izbjegavanja eskalacije sukoba.

"Mogu da potvrdim da su naši avioni oborili više iranskih dronova. Da je ovaj napad bio uspješan, teško bi bilo precijeniti posljedice po regionalnu stabilnost", rekao je Sunak.

On je dodao da je London posvećen bezbjednosti Izraela i šire regije jer je to važno i za bezbjednost same Britanije.

"Ono što nam je sada potrebno je da prevladaju mirne glave", dodao je britanski premijer.

13.26 - G7 sazvao video konferenciju o napadu na Izrael

Šefovi država i vlada Grupe 7, najbogatijih liberalnih ekonomija svijeta, sastaće se danas popodne na video konferenciji da razgovaraju o iranskom napadu na Izrael, saopštila je Vlada Italije, zemlje koja je aktuelna predsjedavajuća G7.

"Italiajsko predsedništvo G7 sazvalo je za danas rano popodne video konferenciju na nivou lidera", saopštila je italijanska vlada.

Pored Italije u G7 su i SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Јapan.

11.07 - Hamas: Napad Irana na Izrael njegovo prirodno pravo i zaslužen odgovor

Hamas je saopštio da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

- Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde - piše u saopštenju Hamasa.

11.04 - Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima.

Ambasada je navela na svom sajtu da, međutim, prethodna ograničenja putovanja za zaposlene u američkoj vladi i članove njihovih porodica ostaju na snazi. 

10.18 - Bajden: Pomogli smo Izraelu da obori skoro sve projektile

Predsjednik SAD DŽozef Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve bespilotne letjelice i rakete koje su lansirane iz Irana.

- Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle sedmice premjestila avione i razarače za odbranu od balističkih projektila u region - rekao je Bajden u obraćanju naciji.

10.14 - Guteres: Ne možemo sebi priuštiti još jedan rat

Međunarodna zajednica ne može sebi priuštiti još jedan rat, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres povodom napada Irana dronovima i raketama na Izrael.

- Duboko sam zabrinut zbog veoma realne opasnosti od razorne eskalacije širom regije. Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost da bismo izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku - rekao je Guteres.

On je podsjetio da je više puta naglasio da ni Bliski istok niti svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat, prenio je Tas.

Stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan smatra da je Iran napadom prekršio Povelju UN.

9.00 - Nema povrijeđenih među državljanima Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je  poslije subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

- Naši državljani, njih oko 2.500 su dobro, nema povrijeđenih, a noć je bila neprospavana - rekao je Nikolić za Tan‌jug, ocijenivši da je, u poređenju sa napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, stanje državljana Srbije "daleko relaksiranije".

8.15 - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

7.43 - IDF: Presretnuto 99 odsto iranskih projektila

Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

- Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila - kaže Hagari.

7.20 - Izrael otvorio vazdušni prostor

Poslije sedam sati, Izrael je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor, saopštila je uprava aerodroma nakon noćašnjeg napada Irana. Navodi se da će to uticati na red letenja iz Tel Aviva i da bi putnici trebalo da provjere vrijeme letova, prenosi Rojters.

Slavlje Iranaca nakon napada na Izrael (Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

7.10 - Izraelski zvaničnik: Јoš nije donijeta odluka o odgovoru na iranski napad

U procjeni situacije jutros nije donijeta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se na sjednici ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova.

6.50 - Iranska misija u UN o napadu: Što se nas tiče, ovo je gotovo

Iranska misija priji UN objavila je na svom nalogu na mreži X da smatra da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

- Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći - navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je riječ o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, "odmetničkog režima u Izraelu" i poručuje da "SAD moraju da ostanu po strani".

- Kao odgovorna članica UN, Islamska Republika Iran je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, i ponavlja svoj dosledan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu", navodi se u pismu upućenom Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.