latinica  ћирилица
13/04/2024 |  18:42 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Program EU za sufinansiranje projekata iz oblasti nauke, inovacija i istraživanja (VIDEO)

Program Evropske unije "Horizont" omogućuje sufinansiranje projekata iz oblasti nauke, inovacija i istraživanja. Јedan od velikih naučno-istraživačkih projekata realizuje Mašinski fakultet u Banjaluci u saradnji sa univerzitetima iz Evropske unije.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci prepoznat je po kvalitetu programa i nastave i učestvuje u brojnim programima saradnje sa univerzitetima iz regije i EU. Ova visokoškolska ustanova realizuje pet naučno-istraživačkih projekata grant sredstvima iz "Horizont" programa Evropske unije. Јednim od njih iz oblasti energetske tranzicije, Mašinski fakultet vodi ukupnu koordinaciju uz učešće više evropskih univerziteta.

Partneri na projektu, koji će trajati tri godine, su Univerzitet u Luvenu u Belgiji, svjetski poznat po visokim tehnologijama, Mačerata iz Italije - među vodećim u oblasti vještačke inteligencije, Tilburg iz Holandije na kojem se izučavaju i socijalni aspekti korišćenja energije, te kompanija Sites u Irskoj koja se bavi inovacijama i tehnologijom.

Bespovratna sredstva u iznosu od 5,3 miliona evra dobili su univerziteti u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Mostaru i drugi pravni subjekti za 29 projekata u okviru programa "Horizont" Evropske unije u 2023. godini, prijavljeni na pozive objavljene do aprila te godine.

Mogućnost finansijske podrške EU sve više je prepoznata, jer se iz godine u godinu povećava broj projekata. Bosna i Hercegovina za istraživanje i razvoj izdvaja manje od 0,2 odsto bruto društvenog proizvoda.